in

Zorgverlener Elien (26) verontwaardigd: “Mensen stikken hier en ik zie vrienden nog altijd aan elkaar vragen om af te spreken”

“Hoe komt het toch dat mensen blijven afspreken om samen te barbecueën en te aperitieven?” Zorgverlener Elien getuigt in een vlog van Linde Merckpoel over haar verontwaardiging. “Wij zien mensen sterven.”

Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel vlogt de laatste tijd over het leven in coronatijden. Deze week sprak ze met de 26-jarige zorgverlener Elien omdat ze iets gemeen hebben: ze zijn ‘teleurgesteld, verontwaardigd en een klein beetje pissed’ over iedereen die de maatregelen tegen het coronavirus negeert.

“Ik denk dat het komt omdat wij, iedereen buiten de zorgverlening, het monster niet kunnen zien. Het blijft zoiets vaag”, vermoedt Merckpoel. “Maar Elien kijkt het recht in de ogen.”

“Ik vind het frustrerend om te zien dat vrienden van mij nog steeds aan elkaar vragen om af te spreken”, zegt Elien in de wekelijkse vlog van Linde Merckpoel. Ze werkt als zorgverlener in het AZ Jan Portaels in Vilvoorde. “Blijf gewoon thuis.”

“Ik verlies dagelijks patiënten”, zegt Elien. “Toen ik na enkele dagen recup terugkeerde naar het ziekenhuis, waren sommige patiënten overleden, terwijl ze toen ik vertrok nog oké waren.

Lees ook  De eerste foto van Marco Borsato sinds zijn “verdwijning”!

Mensen stikken hier, door ademnood. Daarom is het zo frustrerend dat mensen die ik ken hun voeten vegen aan de maatregelen.”

”Ik hoop dat mijn vrienden zich aangesproken voelen door mijn getuigenis”
– Eline, zorgverlener in AZ Portaels in Vilvoorde

Wanneer we haar kunnen spreken, heeft ze er net een ochtendshift opzitten en is ze nog onder de indruk van de reacties die ze kreeg op haar getuigenis.

“We zijn non-stop bezig en hebben geen tijd om iets te drinken of naar het toilet te gaan. Ik heb dan ook geen tijd om stil te staan bij mijn werk, daarom dat ik gisteren even emotioneel werd toen ik met Linde erover sprak”, zegt ze. “Ik hoop dat mijn vrienden zich aangesproken voelen door mijn getuigenis.”

Sterk team
Elien maakte enkele weken geleden de overstap van de dienst materniteit naar de Covid-afdeling. “Mijn ploeg is samengesteld met mensen uit verschillende afdelingen van het ziekenhuis.

We vormen echt een sterk team. De sfeer moet ook goed zitten om het te kunnen volhouden. De werkdruk ligt hoog, maar gelukkig zijn het geen Italiaanse toestanden”, aldus Eline nog.

Lees ook  Plaats een glas water met zout, en azijn in je huis. Na 24 uur zul je zeer verrast zijn!

“Gelukkig heb ik zelf nog geen twintigers of dertigers gezien, ik heb wel al patiënten zien passeren zonder achterliggende aandoeningen.”

“Of ik schrik heb om zelf besmet te worden? Ik sta daar soms bij stil, ja. Als je werkt op een corona-afdeling en je raakt op het einde van de crisis niet besmet, dan heb je het volgens mij al gehad.

Ik kan me niet inbeelden dat je niet besmet raakt als je op een Covid-afdeling werkt. Ik ben begin maart wel heel ziek geweest, maar toen was het virus nog niet in opmars. Ik weet niet of het corona was.”

“Als de crisis voorbij is, zou ik graag eens weggaan met vrienden en familie. Mijn mama werkt zelf in het ziekenhuis, maar we houden ook afstand.

Ik kijk uit naar dag dat we elkaar weer kunnen vastpakken en weer zoals vroeger contact kunnen hebben”, besluit Eline.

Bekijk hier de volledige vlog van Linde Merckpoel:

Als het baasje ziek is, moet de kat voortaan ook in quarantaine

Kinderkamer en s*ksspullen gevonden bij p*doverdachte, voorarrest verlengd