in

Zo werd advocaat Derk Wiersum doodgeschoten – Uiterst laf!

In Amsterdam is advocaat Derk Wiersum op straat doodgeschoten. Hij staat kroongetuige Nabil B. bij in de grote liquidatiezaak rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. De schutter is te voet gevlucht, zegt de politie.

Nabil B., wiens advocaat het slachtoffer was, werd vorig jaar maart gepresenteerd door justitie als belangrijke kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, met Ridouan Taghi en Said Razzouki (de meest gezochte criminelen van Nederland) als kopstukken van een gevreesde moordbende.

De schutter zou van dichtbij schoten hebben gelost en is daarna te voet gevlucht. Het zou gaan om een man van tussen de 16 en 20 jaar oud. Hij heeft een slank postuur, is zo’n 1 meter 75 lang, was in het zwart gekleed en had een capuchon op.

Het is niet de eerste keer dat een advocaat is vermoord in Nederland. In 2004 werd in Doetinchem de 32-jarige advocaat Machiel Pul doodgestoken. Hij stond de moeder van de moordenaar bij in een scheidingszaak. De 18-jarige dader vond dat zijn vader financieel werd uitgekleed. Hij werd na hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar celstraf.

Lees ook!
Jonge vrouw achtervolgd door Thijs H.: 'Ik kreeg gelijk een vreemd gevoel'

Ook werd er in 2001 een bomaanslag gepleegd op het kantoor van advocaat Paul Bovens in Utrecht. Hij was op dat moment niet aanwezig, maar besloot later uit het vak te stappen.

Na de moord op Machiel Pul in 2004 werd de Orde van Advocaten gevraagd of er extra veiligheidsmaatregelen moesten komen voor advocaten. Die voelde daar toen weinig voor, zei de deken van Orde in Trouw. “Veiligheidsmaatregelen voorkomen niet dat advocaten worden bedreigd of zelfs neergestoken.”

Wie was Derk Wiersum?
De 44-jarige Derk Wiersum was sinds 2003 werkzaam als advocaat en werkte tien jaar bij een groot kantoor in Amsterdam, waar hij vier jaar partner was. Hij richtte zich de laatste jaren vooral op zware en georganiseerde criminaliteit en stond samen met advocaat Bart Stapert kroongetuige Nabil B. bij in de zaak tegen Ridouan Taghi.

Lees ook!
Netflix zoekt professionele serie-kijkers! 3500 euro netto per maand!

Ook was Wiersum penningmeester van de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden, die zich inzet in de strijd tegen de doodstraf en werkte hij voor een stichting die rechtshulp biedt aan Nederlanders die gevangen zitten in het buitenland.

In juni vorig jaar trok Wiersum samen met zijn collega Stapert nog aan de bel omdat de twee vonden dat het OM onvoldoende in staat was om de veiligheid van de kroongetuige te garanderen. Een paar maanden daarvoor werd de broer van Nabil B. vermoord.

Advocaat Bart Stapert stopte vervolgens met het vak. “De moord was een wake-upcall. Iedereen kon opeens een doelwit worden”, zei hij daarover in een interview met de Volkskrant.

Doodgeschoten advocaat Derk Wiersum is 44 jaar geworden en laat 2 jonge kinderen achter.

’18-jarige ontvoerd van Groningen naar Leeuwarden’