in

Windmolen hakt zeearend uit Biesbosch door midden

Een jonge zeearend uit de Dordtse Biesbosch heeft een aanvaring met de rotor van een windturbine in Duitsland niet overleefd. De vogel werd sinds 2019 met een zender gevolgd.

Op een foto is te zien dat het dier in tweeën is gesplitst. De foto staat onderaan dit artikel en kan als heftig worden ervaren.

De omgekomen roofvogel had, samen met tien soortgenoten, een zender gekregen om zo meer te weten te komen over de gebieden waar zeearenden heen gaan en hoe ze overleven. De gestorven zeearend is het eerste sterfgeval in deze groep, meldt natuurwebsite Nature Today.

Lees ook  Beelden opgedoken van doodgehamerde varkens in stal

Windmolens
Volgens een rapportage over de zeearenden in Flevoland vliegen deze vogels gemiddeld zo’n 20 procent van de tijd in de ‘hoogtezone’ van gemiddelde windmolenturbines. De meeste tijd (ruim 60 procent) vliegen ze daarboven, of juist lager (circa 15 procent).

De gezenderde zeearend uit De Biesbosch vloog in de ochtend van 24 februari boven Bremerhaven en kwam in een windpark terecht toen ze een daling inzette. Ze wist tussen twee windmolens door te komen, maar de derde werd haar fataal.

Lees ook  Met deze spotgoedkope ‘Vistank’ kun jij je goudvis voortaan uitlaten!

‘Turbineslachtoffers’
De Nederlandse broedpopulatie zeearenden is nog klein, maar neemt sterk toe. Met de toename van zowel het aantal windturbines als het aantal zeearenden in Duitsland en Nederland zullen er steeds meer zeearenden door windturbines om het leven komen, aldus Nature Today.

In Duitsland werden tussen 2002 en 2019 in totaal 158 dode zeearenden geregistreerd die slachtoffer waren van een aanvaring met een windturbine.

Ook in andere landen in Noord- en Oost-Europa werden meer ’turbineslachtoffers’ gemeld. In Nederland zijn volgens Nature Today tot dusver twee gevallen bekend, in Flevoland.

Deze 14 (!) broers en zussen zijn allemaal nog in leven en samen 1000 jaar oud

Politie was drie keer in huis waar gewurgde Gita bleek te liggen