in

Winkeldiefstal van man (56) blijkt reden te hebben: ‘Mijn familie drinkt veel koffie’

Een 56-jarige man uit Utrecht steelt eind april twee dagen achter elkaar een grote hoeveelheid koffiepakken uit de supermarkt.

De eerste dag wandelt hij rustig de winkel uit, mét een gevulde tas. De tweede dag probeert de Utrechter het opnieuw. Maar dan betrapt een beveiliger hem met de tas vol koffiepakken, ter waarde van 118 euro.

Ruim een maand later wordt de man onder politiebegeleiding de rechtszaal binnengebracht en neemt plaats naast zijn advocaat.

De Utrechter, een grote man met een leren jasje, woont begeleid in een beschermde woonvorm voor mensen die kampen met een verslaving. Het is een man van weinig woorden, blijkt al snel.

,,Hoeveel pakken koffie heeft u gestolen?”, vraagt de rechter. De man zwijgt even. Dat hij koffie gestolen heeft, ontkent hij niet.

,,Een aantal, een stuk of acht of zo.” De Utrechter spreekt zijn woorden snel en lastig verstaanbaar uit.

Lees ook  Catshuisoverleg: avondklok blijft van kracht, terrassen met Pasen nog niet open

Uitdelen
Het blijkt niet zijn eerste winkeldiefstal: zijn strafblad staat vol met soortgelijke delicten. ,,Waarom nam u de koffie eigenlijk mee?”, wil de rechter weten.

,,Het is stom, dat weet ik”, geeft de Utrechter toe, voor hij zijn verhaal vervolgt. ,,Maar ik wilde de koffie uitdelen aan mijn zusjes en broertjes, zij drinken graag koffie. En mijn kinderen wonen bij familieleden, we drinken heel veel koffie”, stamelt hij.

De rechter gelooft hem niet meteen. ,,De politie dacht dat u de koffie wilde doorverkopen.” De verdachte wiebelt zenuwachtig met zijn benen en schudt stellig zijn hoofd.

Dáár is volgens hem geen sprake van. ,,Ik hoop gewoon dat de straf niet te hoog is. Als ik te lang vastzit, verlies ik mijn plek op de woongroep en beland ik op straat”, verzucht hij.

Lees ook  Harde schijf met data 30.000 belastingplichtigen gestolen in Amsterdam

Verslaving
De man blijkt verstandelijk beperkt en een lange historie van harddrugsverslaving te hebben. Zijn advocaat snapt zijn constante recidive ook niet, blijkt als hij zich hardop afvraagt waarom meneer dit allemaal doet.

,,Misschien om dingen uit te delen, misschien spanning? Verveling? Dit is een beetje hoe het is, er is geen goede oplossing”, aldus de advocaat. De verdachte schuift heen en weer op zijn stoel en kijkt zijn advocaat vragend aan, maar zwijgt.

Ook de rechter vraagt zich hardop af wat er met de man moet gebeuren. Hij legt een gevangenisstraf van vier weken op, waardoor de Utrechter zijn plekje in de woongroep van het Leger des Heils niet zal verliezen. Verward maar opgelucht staat de man op. ,,Bedankt.”

Meisje (11) overlijdt nadat ze terug in brandend huis rent om haar puppy’s te redden

Dode ganzen in Ridderkerk vermoedelijk vergiftigd: ‘Het slijm liep uit hun bek’