in

Wie zijn toch die opdrachtgevers? 100.000 euro voor een ‘kamikaze-actie’

Volgende week dinsdag staan ze terecht: de twee mannen die worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. die in september 2019 op straat werd doodgeschoten. Door kundig optreden van de recherche konden politie en justitie hen relatief snel van de straat plukken. Maar het onderzoek naar de daadwerkelijke opdrachtgevers is een stuk complexer.

,,Het is simpelweg een kamikazeactie.” Een opsporingsbron heeft er geen andere benaming voor. De manier waarop dinsdagavond Peter R. de Vries op een van de drukste plekken van Amsterdam werd neergeschoten, zegt veel. Ongezien wegkomen van deze plek is haast onmogelijk gezien de veelheid aan camera’s die er hangt. Er waren tientallen getuigen die zeer gedetailleerde informatie konden doorgegeven. Binnen enkele uren werden door de politie twee verdachten aangehouden, onder wie de mogelijke schutter.

Een soortelijke kamikaze was te zien bij de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. Daarbij liep de dader zonder gezichtsbescherming een met camera’s behangen kantoor binnen. Nadat hij zijn dodelijke schoten had gelost, liet hij een handschoen vol dna achter, en ook het in brand steken van een vluchtauto lukte niet. Daarna gebruikte hij zijn eigen ov-kaart om met de bus naar huis te reizen. Voor het rechercheteam was het een koud kunstje om zijn betrokkenheid bij de moord overtuigend aan te tonen.

Lees ook  Wonderbaby met half hoofd weet 48 uur te overleven

Bedragen

Het toont aan dat het in beeld krijgen van de uitvoerders van liquidaties vaak makkelijker is dan het opsporen van de opdrachtgevers. Uit onderschepte chatberichten en uitvoerig politieonderzoek is bekend dat schutters vaak grote geldbedragen in het vooruitzicht wordt gesteld. Bedragen van 100.000 euro zijn niet onrealistisch. Dat moet dan wel worden gedeeld met andere betrokkenen; ‘spotters’ die het doelwit in kaart brengen en chauffeurs die de vluchtauto besturen. Maar ook veel kleinere bedragen zijn niet ongebruikelijk.

Opdrachtgevers maken graag gebruik van jonge kwetsbare mannen die soms gebukt gaan onder grote psychologische problemen, of van personen die chantabel zijn en worden gedwongen om betrokken te raken. Daarbij blijven de grote bazen die aan de touwtjes trekken meestal op de achtergrond.

Tussen uitvoerder en opdrachtgever worden verschillende schakels geplaatst om het de politie zo moeilijk mogelijk te maken. Uitvoerders krijgen de boodschap mee dat als zij worden opgepakt, ze niks mogen verklaren tegenover de politie. ‘Wie praat, die gaat’.

Lees ook  Man weigert bij de bevalling van zijn vrouw te zijn: ‘De eerste was gruwelijk en walgelijk’

Chatdiensten

Toch zijn de afgelopen jaren enkele criminele kopstukken aangehouden, onder wie Ridouan Taghi, hoofdpersoon in de Marengo-zaak. Dat heeft alles te maken met het kraken van versleutelde chatdiensten waar openlijk werd gesproken over liquidaties omdat de gebruikers dachten dat hun berichten nooit leesbaar zouden zijn voor politie en justitie. Het gaf justitie en politie een ongekend inkijkje en een ongelooflijke goede zet in de richting.

Er is echter één grote maar: criminelen passen zich steeds aan en zoeken naar manieren om toch versleuteld met elkaar te kunnen communiceren. Daarom is het alvast bemoedigend dat de politie zo snel na de aanslag op Peter R. de Vries twee verdachten heeft kunnen aanhouden. Wellicht hebben rechercheurs berichten in telefoons kunnen veiligstellen. Ook de gegevensdragers die in beslag werden genomen bij huiszoekingen kunnen wellicht zorgen voor een doorbraak.

Terug naar de twee mannen die komende dinsdag in zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam terechtstaan voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Politie en justitie zeggen veel belastend bewijs te hebben voor hun betrokkenheid. Maar een opdrachtgever? Die is voorlopig nog niet in beeld.

Sylvana laat nog eens zien waarom heel Nederland stapelzot van haar is (foto’s)

Voortvluchtige ’hitman’ Gerel Palm opgepakt in Brazilië