in

Wetenschappers ontwikkelen neusspray die 24 uur tegen corona werkt: “Oplossing voor reizen of concert”

Wetenschappers van onder meer de Harvard Medical School, Columbia University en het Rotterdamse Erasmus MC hebben een neusspray ontwikkeld die 24 uur lang tegen corona lijkt te werken.

De virusremmer, die op fretten werd getest, voorkomt besmetting van het ene op het andere dier. “Dit middel zou gebruikt kunnen worden bij reizen, concerten of festivals”, legt viroloog Rik De Swart van het Erasmus MC uit bij HLN LIVE.

Het medicijn is stabiel, ongevaarlijk en hoeft niet gekoeld bewaard te worden, stellen de onderzoekers.

“Je zou je dus kunnen beschermen tegen huisgenoten die besmet zijn of veilig je besmette ouders kunnen bezoeken”, zegt viroloog Rory de Vries van het Erasmus MC in het Algemeen Dagblad.

“Maar het middel zou ook gebruikt kunnen worden voor extra bescherming bij reizen, concerten of festivals.”

De virusremmer voorkomt dat het virus de cellen in de neus en longen binnendringt. Daardoor krijgt het virus niet de kans om zich te vermenigvuldigen, volgens viroloog Rik de Swart van het Erasmus MC.

Fretten die een keer per dag het middel in hun neus kregen, bleken beschermd te zijn tegen infectie met SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat bleek zelfs het geval te zijn wat betreft besmetting met de Zuid-Afrikaanse en Britse varianten.

Lees ook  Onzuiverheden in vaccin mogelijk oorzaak problemen AstraZeneca

“Nog even geduld”
De neusspray zal nog niet meteen te koop zijn bij de apotheek, zo tempert De Swart de verwachtingen.

“De eerstvolgende fase van het onderzoek is zorgen dat we toestemming krijgen om het middel te testen bij mensen”, legt de viroloog uit.

“Op basis van wat er in het middel zit verwachten wij dat het veilig zal zijn, maar het is heel belangrijk om ook bij mensen te testen of het daadwerkelijk een infectie kan tegenhouden.”

Het team van onderzoekers hoopt binnen het half jaar die toestemming te verkrijgen. “Daarna zal het nog even duren voor we het op de markt kunnen brengen, dus we moeten toch nog even geduld hebben. Dit is pas de eerste stap”, aldus De Swart.

”Het is niet geschikt om de wereldbe­vol­king langdurig te beschermen door ze dagelijks een neusspray te geven”
– Rory de Vries, viroloog

De onderzoekers hopen dat het middel kan worden ingezet om bijvoorbeeld de r-waarde terug te dringen.

“Stel je een plek voor waar veel mensen samenkomen, bijvoorbeeld een theater of een vliegtuig. Als iedereen van tevoren de spray neemt, daalt de transmissie van het virus.”

Lees ook  Vermiste Natacha (28) volgens nieuwe getuige mogelijk begraven onder aardverschuiving in Peru

Het middel voorkomt infectie, maar werkt heel anders dan een vaccin. “Ons antivirale middel voorkomt infectie, maar is hooguit een dag werkzaam.

Het is dus niet geschikt om een groot deel van de wereldbevolking langdurig te beschermen door ze dagelijks een neusspray te geven, verwacht viroloog Rory de Vries.

“Wij denken wel dat deze antivirale middelen kunnen helpen om de pandemie onder controle te krijgen.”

De Rotterdamse wetenschappers werkten samen met een internationaal team van onderzoekers en hebben over het antivirale middel in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Science gepubliceerd.

Zo werd het middel op fretten getest:
Zes fretten uit het onderzoek kregen de virusremmer in hun neus, terwijl zes andere fretten een placebo kregen.

Beide groepen fretten werden verdeeld over drie kooien en gedurende een dag gehuisvest samen met drie fretten die besmet waren met SARS-CoV-2.

In de dagen erna bleek geen enkele behandelde fret besmet te zijn, terwijl alle dieren die de placebo hadden gekregen wel geïnfecteerd raakten.

Het onderzoek werd uitgevoerd met fretten, die net als nertsen erg gevoelig zijn voor het virus. Fretten vangen net als mensen virussen op via de bovenste luchtwegen.

Met 210 kilometer per uur over de A6 ‘Ik moet nodig poepen’

Tramschutter Gökmen Tanis steekt gevangenisbewaker in het gezicht