in

Waarom eten sommige honden toch zo graag gras?

Eet jouw viervoeter weleens gras?
Dat een koe zich in een weiland graag tegoed doet aan gras, snappen we. Maar dat onze hond, die daarvoor toch echt een aantal magen mist, dat ook zo lekker vindt, is wat gekker. Waarom eten sommige honden toch zo graag gras? En is het iets om je zorgen over te maken?

Meerdere honden eten weleens gras.

Niet schadelijk
Koeien, geiten en schapen zijn gezegend met een spijsvertering die een grote hoeveelheid gras kan verteren. Onze honden behoren niet tot deze groep grazers. Toch houdt dat ze niet tegen om naar hartelust in dat gras te happen. Gelukkig is het eten van gras, mits het niet bewerkt is met chemicaliën, niet schadelijk voor je hond. Maar waar komt die drang van onze kwispelende vrienden dan vandaan?

Gras eten
We zien honden als vleeseters, maar de voorouders van de hond evolueerden als alleseters. Ze aten vroeger alles wat beschikbaar was, dus ook gras. De dieren die de honden destijds doodden en aten, waren vaak herbivoren. Daardoor kregen honden ook alles binnen wat hun prooi binnen had gekregen, zoals planten. Tegenwoordig eten honden zoals we die nu kennen, als huisdier, gras om verscheidene redenen. Zo kunnen sommige honden gras eten omdat ze simpelweg een beetje verveeld zijn. Andere honden vinden de smaak of structuur van gras gewoon erg fijn. Net zoals sommige mensen het fijn vinden om op wortels te kauwen, kan een hond het fijn vinden om op gras te kauwen.

Lees ook  20+ katten die zo mooi zijn dat het bijna lijkt alsof de natuur Photoshop heeft gebruikt

Zorgelijkere reden
Als je hond af en toe gras eet, is er niets aan de hand. Je moet je pas zorgen maken wanneer je hond het elke dag of heel vaak doet. Dit kan namelijk wijzen op een vezeltekort bij je hond. Je viervoeter gaat dan op zoek naar een andere manier om meer binnen te krijgen.

Lees ook  Dierenbeulen binden kabeltje rond hals van egeltje en laten haar voor dood achter.

Overgeven
Sommige honden moeten overgeven na het eten van gras. Dit lijkt misschien vreemd, aangezien onbespoten gras toch niet schadelijk is voor een hond, maar er is nog een andere verklaring voor. “Lange stukken gras waar niet goed op is gekauwd, kunnen kietelen tegen de keel. Dit heeft als reflex dat honden ervan moeten overgeven”, verklaart een deskundige van The Chewy Pet Central Team op de gelijknamige website. Echter, als je hond plotseling heel veel gras gaat eten, terwijl hij dat normaal niet deed, kan dit duidden op gastro-intestinale problemen. Bezoek in dit geval een dierenarts om uit te kunnen sluiten of dit het geval is voor jouw viervoeter.

Waarom je een aspirine in het water van je bos bloemen moet doen

‘Bijna niemand hoeft last te hebben van hooikoorts’