in

Vuurwapengevaarlijke vader die zoontje in Eindhoven ontvoerde nét op tijd gepakt voor zijn rechtszaak

Er moet gejuich hebben geklonken bij justitie twee weken geleden. Drie jaar lang is gezocht naar de man die in Eindhoven zijn zoontje ontvoerde.

Maandag zou de zaak voor de rechter komen, dan maar zonder verdachte. Laat hij nou net op tijd worden gespot en in de boeien geslagen.

Het belooft wat voor de behandeling van de zaak. Destijds, na de ontvoering toen hij op de most wanted-lijst van Interpol werd gezet, belde Joao da S. met deze krant. “Ik ben geen lieverdje maar zal blijven vechten voor de veiligheid van mijn zoon”, liet hij ons weten.

”De man werd overal gezocht, met name in Spanje. Maar hij werd uiteinde­lijk in Brabant opgepakt”

De man (nu 47) werd internationaal gezocht, vooral in Spanje. Daar komt hij vandaan, en daar is na een paar maanden zijn zoontje ook teruggevonden. Maar waar zat hij, twee weken terug? In Nederland. Oosterhout, om precies te zijn, op een camping.

Ouderlijke macht
Het draait allemaal om zijn zoontje. In de zomer van 2018 – het jongetje was toen 8 – gaf de rechtbank na een scheiding de ouderlijke macht geheel over aan de moeder.

Dat pikte vader niet. Toen moeder met zoon over de Eindhovense Kruisstraat liep, griste hij zijn zoon weg en stapte snel in een auto om er vervolgens vandoor te gaan.

Lees ook  Moeder laat baby alleen thuis om naar de kapper te gaan, kindje sterft

De politie sloeg groot alarm, maar kreeg hem niet gevonden. Ook de neef van Da S. die achter het stuur van de vluchtwagen zat, bleef spoorloos. Tot februari 2019. Toen kwam er opeens nieuws uit Spanje. Tips leidden naar Barcelona.

”Te zien is hoe een stevige man ‘mee mag’ met zwaarbewa­pen­de agenten. Even later komt ook het jongetje veilig naar buiten”

Daar viel een zwaarbewapend arrestatieteam op een avond een kleine bovenwoning binnen. Dat is grotendeels gefilmd.

Te zien is hoe een stevige man ‘mee mag’. Even later komt ook het jongetje naar buiten, veilig op de schouders van een flinke agent.

Vuurwapengevaarlijk
De man was de neef van Joao. Zelf werd Da S. niet gevonden. De Spaanse politie had wel meer informatie over hem.

En hoe. Ze noemde hem vuurwapengevaarlijk. Vandaar ook dat arrestatieteam. Het betekende promotie voor de Spanjaard.

Er was al een internationaal arrestatiebevel uitgegaan, nu kwam hij op de ‘most wanted’-lijst van Interpol.

”Ik ben absoluut geen lieverdje, dat is wel het laatste dat ik ben”

En toen ging de telefoon op de krant. Da S. aan de lijn. Nee, hij zou zich zeker niet vrijwillig bij de politie melden, liet hij weten.

Overdreven gedoe, dat vuurwapengevaarlijk. ,,Ik ben absoluut geen lieverdje, dat is wel het laatste dat ik ben. Maar ik ben al zeker tien jaar lang niet meer veroordeeld voor een strafbaar feit.”

Lees ook  Advocaat Bilal Wahib reageert: ’Enorm veel spijt van totaal misplaatste grap’

Zoektocht in de Flevopolder
Opmerkelijk was dat kort erop de politie in Flevoland een ‘uitgebreide zoektocht’ begon in de polder en Lelystad.

Da S. had daar nogal wat contacten, vooral in Antilliaanse kringen en goed mogelijk dat hij daar onderdak had gekregen.

”Hij bleek op camping De Katjeskel­der in Oosterhout te zitten, alweer met dezelfde neef”

Maar dat leverde niks op. Da S. bleef onvindbaar. Tot hij begin april een paar keer werd gesignaleerd in West-Brabant.

Hij bleek op camping De Katjeskelder in Oosterhout te zitten, alweer met dezelfde neef. Beide mannen gingen in de boeien.

Schoolplicht
Op de rechtszaak maandag wordt de twee mannen verweten dat die het zoontje aan het wettelijk gezag van moeder hebben onttrokken, hem ontvoerd en verborgen gehouden en hebben belet dat hij naar school ging. Een derde verdachte wordt alleen verweten te hebben geholpen bij de ontvoering.

”Tot voor kort was zijn advocaat Sidney Smeets. Maar die is na verwikke­lin­gen in de politiek teruggetre­den”

De rechtszaak is nu dus toch in bijzijn van de hoofdverdachte. Al leek er afgelopen week nog heel even een kink in de kabel te komen.

Tot voor kort was zijn advocaat Sidney Smeets. Maar die is na verwikkelingen rondom zijn persoon in de politiek teruggetreden. Een oud-kantoorgenoot vervangt hem.

Nederland laat 6 miljard coronasteun van EU liggen

Twee coronapatiënten MUMC Maastricht overleden na stroomuitval