in ,

Vrouwelijke werknemers mogen menstruatieverlof nemen

Het Frans bedrijf La Collective komt met een opvallend initiatief: vrouwelijke werknemers mogen een dag per maand menstruatieverlof nemen.

De bedoeling is om vrouwen te helpen bij pijnlijke maandstonden. De regeling is van kracht sinds 1 januari.

Het bedrijf houdt zich bezig met de werving van gulle gevers voor ngo’s. La Collective geeft vrouwen een dag verlof tijdens hun menstruatie.

Lees ook  Man sneed zijn moeder in duizend stukken en at haar lichaam samen met zijn hond op

Werknemers moeten geen medisch attest voorleggen. Een mailtje is voldoende om thuis te blijven. In tegenstelling tot ziekteverlof wordt de vrije dag niet gezien als een werkonderbreking.

In het bedrijf zijn 16 vrouwelijke werknemers werkzaam. De medebestuurder, Dimitri Lamoureux, omschrijft de maatregel als een sociale vooruitgang voor vrouwen.

Niet iedereen blij
Sommige feministische organisaties zijn niet blij met de regeling. Woordvoerster van ‘Osez le féminisme!’ Céline Piques verklaart:

Lees ook  Veel ophef om foto van Maxime Meiland zonder bovenkleding

“Het is abnormaal om pijn te hebben tijdens de menstruatie, tenzij voor vrouwen die endometriose hebben. Zij krijgen dan de diagnose.

Maar voor het overige zorgt menstruatie niet voor arbeidsongeschiktheid. Het menstruatieverlof zorgt voor stigmatisering en stereotypen rond menstruatie.”

Britt Dekker showt afgetraind lichaam op Instagram

Marians man draagt graag vrouwenkleding: “Mijn gevoel voor hem is veranderd”