in

Vrouw leefde 99 jaar met organen op verkeerde plek zonder het te weten

Het verzorgen van je lichaam is fundamenteel. Online zijn ontelbare gezondheidstips te vinden. Om fit te blijven, moet je sporten, je lichaam kennen en weten hoe het werkt, goed eten, enz. Maar we kunnen allemaal ziek worden, of lijden aan een ernstige aandoening.

Sommigen van ons weten dat echter niet. Hoewel bepaalde ziekten een duidelijk effect hebben op onze gezondheid, bestaan er aandoeningen waarvan we het niet of nauwelijks effect merken. Dat is wat Rose Marie Bentley overkwam.

De vrouw stierf op 99-jarige leeftijd, een natuurlijke dood in het voorjaar van 2018. Ze schonk haar organen en lichaam aan de wetenschap. Studenten van de Oregon Health and Science University in Portland bereidden haar lichaam voor dissectie.

Lees ook  Openbare leven in Nederland is vrijwel volledig stilgevallen

Op dat moment ontdekten ze met hun leraar dat het lichaam wel heel erg bijzonder was. Rose, wiens identiteit ze op dat moment niet kenden, had namelijk een zeer zeldzame aangeboren ziekte, situs inversus.

Zoals te zien is in de onderstaande video, waren haar organen in spiegelbeeld gepositioneerd. Haar hart, maag, slagaders, lever, etc. zaten allemaal op de omgekeerde plek. Dit komt bij ongeveer 1 op de 10.000 mensen voor. Mensen met deze aandoening hebben vaak ernstige hartafwijkingen en een lagere levensverwachting, aldus RTL.

Maar het geval van Rose Marie Phelps was zeer indrukwekkend. De kans dat dit voorkomt is 1 op de 50 miljoen, bericht CNN. De vrouw had een zeer actief leven, was een vrijwillige verpleegster tijdens de Tweede Wereldoorlog, zwom en kreeg meerdere kinderen.

Lees ook  Aldi heeft nu deze luxe wijnkoelkast in de aanbieding

Toen ze werd geopereerd aan een blindedarmontsteking, merkte de chirurg op dat deze niet op de juiste plek zat, maar verder had ze geen enkele notie.

Ze leefde bijna een hele eeuw, zonder te weten dat haar organen zich omgekeerd in haar lichaam bevonden. Haar familie liet weten dat ze het geweldig zou hebben gevonden dat haar lichaam jonge mensen de kans zou geven om iets bijzonders te leren.

Man door ‘dochter’ opgelicht via WhatsApp: ‘Je voelt je enorm bescheten’

Ken je Dewi van Idols 2003 nog? Die is goed opgedroogd kunnen we je zeggen: