in

Voortvluchtige ’hitman’ Gerel Palm opgepakt in Brazilië

AMSTERDAM – De politie in Brazilië heeft de 37-jarige Gerel Palm opgepakt. Palm wordt verdacht van moord en werd in januari dit jaar bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel voor een dubbele poging tot moord. Hij wordt gezien als de belangrijkste huurmoordenaar van Ridouan Taghi.

Dat bevestigt de Landelijke Eenheid van de politie aan De Telegraaf, na berichtgeving in Surinaamse media. Hij werd op 1 maart 2017 aangehouden in Suriname, maar wist op 12 maart te ontsnappen. Palm was sindsdien voortvluchtig en geldt als vuurwapengevaarlijk. In juni werd Palm op de Nationale Opsporingslijst geplaatst.

Het opsporingsteam FastNL was nauw betrokken bij de opsporing van Gerel Palm in Brazilië. FastNL, dat zich bezighoudt met de jacht op voortvluchtige criminelen, leverde belangrijke informatie voor de opsporing en arrestatie van Palm. Dat laat het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie aan De Telegraaf weten.

Lees ook  Waarschuwing voor slaapzakjes waarin baby's kunnen verstikken

20 jaar cel
Palm wordt ervan verdacht achter de gruwelijke moord op de spyshophouder Ronald Bakker uit Huizen in 2015 te zitten. Ook is hij door de rechtbank veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor een poging om twee mannen te liquideren in een weiland in Noordeloos in 2016.

De officier van justitie zei in januari bij het formuleren van de strafeis: ,,Het is een wonder dat beide slachtoffers het overleefd hebben en ondanks de afwezigheid van de verdachte is het toch van groot belang dat het recht zal zegevieren. Degene die dit op zijn geweten heeft is nog steeds voortvluchtig, maar het kan niet zo zijn dat hij daardoor niet berecht en bestraft wordt voor deze verschrikkelijke dubbele poging tot moord. Vanwege de ernst van de feiten is een gevangenisstraf voor de duur van 20 jaar dan ook gepast.” Palm werd uiteindelijk veroordeeld tot deze straf en is nu dan ook opgepakt.

Lees ook  Vliegtuig verliest motoronderdelen in Maastricht - vrouw en kind gewond

Palm geldt als absolute vertrouweling van Taghi. Zijn arrestatie is de belangrijkste na de aanhouding van Taghi en zijn rechterhand Razzouki.

Palm zou, volgens Braziliaanse media, zijn opgepakt in een appartement in Barra da Tijuca, een voorstad van Rio de Janeiro en zit momenteel vast in de gevangenis in Rio. Het OM zegt om uitlevering van Palm te zullen vragen.

De advocaat van Palm laat weten nog niet inhoudelijk te kunnen reageren. Hij zoekt contact met zijn cliënt in Brazilië.

Wie zijn toch die opdrachtgevers? 100.000 euro voor een ‘kamikaze-actie’

Stoeptegel vanaf brug door voorruit rijdende auto gegooid