in

Coronaspuger uit Hengelo kan direct door naar een instelling

Hendrik Jan R. (56) is behoorlijk in de war als politiemensen hem op 13 augustus vorig jaar benaderen. Met een mes in zijn hand rent hij op een politieman af terwijl hij schreeuwt.

Hij vloekt, zegt dat hij de agent kapot wil steken. Als hij aangehouden wordt spuugt hij een andere politieman in het gezicht en roept ‘Ik heb corona!’

Voor de meervoudige strafkamer van de rechtbank Almelo zit maandagmorgen een heel ander mens.

R. zit inmiddels 270 dagen in voorarrest en dat heeft hem duidelijk goed gedaan. Het bracht hem niet alleen onderdak en rust, maar vooral ook de juiste medicatie om zijn bipolaire stoornis en bijbehorende waanbeelden te onderdrukken.

De stoornis van R. speelt een grote rol in zijn leven. In de zomer van 2020 komt hij na een gedwongen opname weer op straat.

Lees ook  Poepoverlast in Groningen: Binnenstad zit onder laagje stront

De opname was niet heel succesvol, R. weigerde medicatie in te nemen en de stoornis is nog volop aanwezig. Zonder huis of haard zwerft hij rond in de stad en bedreigt eind juni iemand met de dood.

Een kleine twee weken later dringt R. een woning aan de Narcisstraat in Hengelo binnen. In zijn verwarde hoofd is het zijn woning en is de bewoner iemand die er zonder toestemming verblijft en zijn spulletjes heeft weggemaakt.

Zorginstelling
De gebeurtenissen vorig jaar blijven onderbelicht bij de behandeling maandag. De persoonlijke omstandigheden spelen een grote rol en dan vooral de vraag waar R. terecht kan.

Lees ook  37 gevangenen in Arnhem testen positief

Want hij kan dinsdag terecht bij een zorginstelling in Enschede. Daar is begeleiding, een dagbesteding en een dak boven zijn hoofd.

Allemaal zaken die hij hard nodig heeft. Er is alleen één probleem: de zorginstelling kan niet garanderen dat de plek voor R. vrij blijft als zijn gevangenhouding langer duurt.

Het is dus van belang dat er zo snel mogelijk knopen worden doorgehakt. Dat gebeurt ook, na het verzoek van de officier van justitie om R. een celstraf van 302 dagen waarvan 30 dagen voorwaardelijk op te leggen, besluit de rechtbank de eis te volgen.

De straf is precies zo lang als zijn voorarrest. Het gevolg is dat hij morgen naar de zorginstelling in Enschede kan.

Famke Louise stopt met muziek maken

Hij ligt al 13 maanden op intensieve met corona, nu heeft vrouw van 49-jarige Brit slecht nieuws: “Ik vrees dat hij het aan het opgeven is”