in

Versoepelingen vervroegd: restaurants open en weer de kroeg in

Behalve de restaurants mogen per 5 juni ook de cafés weer tot tien uur ’s avonds open. Ze mogen hoogstwaarschijnlijk ook weer binnen gasten ontvangen. Dat zal het demissionaire kabinet naar verwachting aankomende vrijdag besluiten.

Momenteel mogen de cafés en restaurants alleen hun buitenterrassen bedienen. Het kabinet besloot woensdag dat per 5 juni de restaurants ook weer binnen eters mogen ontvangen.

Burgemeesters gaven dinsdag in het Veiligheidsberaad aan dat het verschil tussen ’droge’ en ’natte’ horeca lastig te handhaven is. Het kabinet heeft daarnaar geluisterd.

De sluitingstijden worden verruimd van acht naar tien uur ’s avonds. Waarschijnlijk mogen cafés na negenen geen nieuwe gasten meer toelaten.

Behalve de restaurants en cafés mogen per 5 juni bioscopen, musea en theaters open. Thuis mogen we weer vier in plaats van twee mensen per dag ontvangen, zo wordt het hernieuwde dringende advies. Hiermee vervroegt het kabinet stap 3 van het openingsplan, eerder voor 9 juni.

Lees ook  Ruim 50 besmettingen en een dode door uitbraak Britse variant in het UMCG Groningen

Vertrouwen
„We zien dat alle cijfers die moeten dalen, aan het dalen zijn. Alle cijfers die moeten stijgen, stijgen”, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag.

„We zien de besmettingen dalen, net als de ziekenhuis- en ic-opnames. We zien bovendien de vaccinatiegraad, de vaccinatiebereidheid en het vaccinatietempo stijgen. Vaccineren helpt; dat is de echte viruswaarheid.”

Vrijdagavond om zeven uur geven De Jonge en premier Rutte een toelichting op de versoepelingen. Ze zullen dan ook ingaan op de rest van het openingsplan. Daarbij worden onder meer evenementen onder voorwaarden toegestaan.

Lees ook  Jaimie Vaes zwaar afgebrand: ‘Hysterisch en sloeg zelf ook!’

Het Outbreak Management Team (OMT) vond sneller versoepelen in het meest recente advies nog geen goed idee, omdat het risico bestaat dat het aantal patiënten weer zal stijgen.

De minister brengt daar tegenin dat de cijfers sindsdien nog verder zijn verbeterd. Bovendien gaat het maar om een paar dagen.

Mochten de coronacijfers toch verslechteren, dan kan het kabinet aan een ’noodrem’ trekken en de versoepelingen alsnog later laten ingaan.

daar gaat het kabinet echter niet van uit. „De verwachting is dat de daling zich de komende week verder voortzet”, zegt De Jonge. „Dat geeft ons voldoende vertrouwen om de derde stap eerder te zetten.”

Spookrijder was rijbewijs kwijt, kocht nieuwe auto en reed vervolgens met 160 kilometer per uur jonge man dood

De Jonge: waarschijnlijk tóch pas reizen na volledige vaccinatie