in

Veenendaler (26) plakt maandverband op deur van moskee (en pleegde elf andere strafbare feiten)

Een 26-jarige man uit Veenendaal die in 2019 in korte tijd maar liefst twaalf strafbare feiten pleegde, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestig dagen, waarvan een maand voorwaardelijk. Ook komt hij onder toezicht te staan.

De man vernielde in juli 2019 onder andere een kerk en een moskee in Veenendaal. Zo bracht hij maandverband aan op het pand.

Op dezelfde dag dat de Veenendaler vernielingen aanbracht bij de moskee, gooide hij ook de ruiten van een bedrijf in dezelfde plaats in.

Een dag later vernielde hij de algemene ruimte van het appartementencomplex waar hij woont, waarna hij werd aangehouden. Ook in de politiecel bracht de man vernielingen aan.

Lees ook  Familiedrama: 22-jarige moeder beëindigt leven van haar twee kinderen en slaat de hand aan zichzelf

Een maand later ging de 26-jarige man weer de fout in, en vernielde hij het huis van zijn benedenbuurman. Hierop werd hij weer aangehouden.

Voor de tweede keer beschadigde hij een politiecel. Ook mishandelde hij twee politieagenten. Eén van hen werd meerdere keren tegen het scheenbeen getrapt.

In het cellencomplex in Houten wist de Veenendaler zich opnieuw niet rustig te houden, en vernielde hij de cel waarin hij verbleef.

Geen rapport
De straf die de rechtbank oplegt, is dezelfde als die het OM in februari eiste. Ondanks dat er geen rapport van een psycholoog of psychiater in het dossier van de man zit, is de rechtbank het met de officier van justitie en de advocaat van de man eens dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

Lees ook  Ellen verwijt politie ‘victim blaming’ na ver krachting: ‘Je rokje was wel erg kort hoor’

„Dit betekent niet dat hij niet strafbaar is of dat er geen straf moet volgen”, stelt de rechtbank. De man heeft 29 dagen in voorlopige hechtenis gezeten en diezelfde straf legt de rechtbank hem nu ook op, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van 31 dagen.

Ook benadrukt de rechtbank dat het belangrijk is dat de man hulp krijgt en zijn leven betert. Daarom is hij inmiddels onder behandeling van een ggz-instelling en krijgt hij voorlopig op verschillende vlakken begeleiding.

Trio overvallers knevelt autistische man (31) en trekt hem jutezak over het hoofd

Man (25) valt vijf meter naar beneden op de Oudegracht in Utrecht en overlijdt