in

Uitvinder labradoodle: ik creëerde een monster

De man die de allereerste labradoodle fokte, heeft daar nu heel veel spijt van. „Ik heb het monster van Frankenstein gecreëerd”, zegt hij in Australische media.

Volgens Wally Conron zijn de nakomelingen van zijn hond ’ofwel gek of ze hebben ernstige erfelijke afwijkingen’.

Wally fokte zijn labradoodle, een kruising tussen poedel en een labrador, in 1989 voor een blinde vrouw uit Hawaii. Die had een geleidehond, maar haar man was allergisch voor honden. De doodle wekt geen allergie op.

Conron probeerde het eerst met 33 poedels, maar slaagde er niet in hen op te leiden voor de begeleiding van een visueel gehandicapte. Uiteindelijk kwam hij op het idee de hond maar eens te kruisen.

Lees ook  Bizarre trend: Mensen scheren hun katten als dinosaurussen.

Het duurde drie jaar voor hij een perfecte hond had die ook geschikt genoeg was en geen allergie opwekt bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.

De allereerste, genaamd Sultan uit een nest van drie, bleek prima geschikt voor de vrouw. In de andere twee honden was niemand geïnteresseerd dus de Australiër vermoedde dat het verder nooit meer wat zou worden met zijn nieuwe creatie. De mensen op de wachtlijst lieten weten dat ze nog liever zes maanden op een ’echte’ wilden wachten.

Gefrustreerd wendde hij zich tot de PR-mensen van de vereniging van begeleiders van blindengeleidehonden. Daarna explodeerde de vraag.

Dertig jaar later is de labradoodle één van de meest populaire honden. „Ik heb de doos van Pandora geopend en een monster gebaard”, bekent hij nu.

Lees ook  Man denkt dat hij gigantische bever aan het redden is uit rivier – gaat dichterbij en beseft het ondenkbare

Veel van de dieren hebben heup- en andere afwijkingen, aldus Wally.

Volgens hem wordt de hond op een bizarre manier doorgefokt tot aangepaste versies. De komst van de groodles, een golden retriever en een poedel, en de spoodle (met een spaniel) in één, zouden uitwassen zijn, aldus de Australiër.

„Ik zie af en toe een hele lieve labradoodle, maar die zijn in de minderheid”, zegt hij tegen ABC.

Sultan is na zijn pensionering weer teruggebracht naar Australië waar de hond nog drie jaar leefde.

’Organen van levende Oeigoeren uit lichaam gesneden’

Jongen (20) vastgebonden en voor 8.000 euro beroofd bij ’internetdate’ Amsterdam