in

Twee mannen in Amsterdam aangehouden om aanslagen

In Amsterdam zijn dinsdag twee mannen van 29 en 31 jaar aangehouden. Ze worden ervan verdacht bij de aanslagen in Parijs in 2015 wapens te hebben geleverd.

De mannen zouden betrokken zijn geweest bij de levering van kalasjnikovs en explosieven aan de jihadistische zelfmoordcel, die mogelijk in oktober van dat jaar in Nederland de wapens heeft opgehaald.

“De verdachten die zijn aangehouden hebben de Nederlandse nationaliteit”, zegt woordvoerder van het Landelijk Parket Wim de Bruin.

De mannen kwamen in beeld door een internationaal onderzoek van Nederlandse, Belgische en Franse rechercheurs.

“Ze worden verdacht van het verhandelen van de wapens, niet van het medeplegen van aanslagen. We kunnen nog niet aangeven wat de herkomst van de wapens is, dat onderzoek loopt nog.”

Aangehouden
De 29-jarige verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld.
Hij zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De gezondheid van de andere verdachte laat niet toe dat hij langer wordt vastgehouden.

Omdat er geen andere mogelijkheid was, is de man donderdag noodgedwongen in vrijheid gesteld in afwachting van de resultaten van het verdere onderzoek.

Bij de aanslagen bij het Stade de France, verschillende cafeetjes en in de concertzaal Bataclan vielen 129 doden en meer dan 350 gewonden.

Twee jaar na Bataclan: Parijs herdenkt de aanslagen

Twee vermiste kinderen dood teruggevonden

Man overleeft uren vermist op zee door zijn spijkerbroek drijfbaar te maken