in

Tramschutter Gökmen Tanis steekt gevangenisbewaker in het gezicht

De in mei 2020 tot levenslang veroordeelde tramschutter Gökmen Tanis heeft gistermiddag in de Rotterdamse gevangenis De Schie een bewaker neergestoken. De 39-jarige Utrechter gebruikte een steekwapen dat hij in zijn cel had gefabriceerd.

Volgens Christa Lemmen, woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen, was er geen enkele aanleiding voor de steekpartij.

Bronnen rond de gevangenis melden dat de steker Gökmen Tanis is, maar Lemmen meldt dat niet te kunnen bevestigen.

Wel geeft ze aan dat een gedetineerde van de terroristenafdeling een medewerker heeft gestoken. Gökmen Tanis zit op die afdeling.

Lichtgewond
De bewaker, een man, werd in zijn gezicht en nek gestoken, maar raakte lichtgewond. Hij is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld en mocht daarna naar huis.

Lees ook  #ikdoenietmeermee-deelneemster met coronaklachten naar het ziekenhuis

Gökmen Tanis is in een strafcel geplaatst. De directie van De Schie heeft aangifte gedaan. Het onderzoek loopt, meldt Lemmen.

Tanis schoot in maart 2019 vier mensen dood in een Utrechtse tram. Drie andere slachtoffers raakten zwaargewond.

De rechtbank legde hem een levenslange gevangenisstraf op; mede vanuit het oogpunt dat als hij ooit weer vrij zou komen de kans op herhaling groot zou zijn.

Voor de rechtbank stond vast dat Tanis in de periode voor de aanslag was geradicaliseerd. Hij toonde een jaar later tijdens het proces geen enkele spijt of berouw.

Extra beveiligd
Nederland kent drie gevangenissen met een terroristenafdeling; die in Rotterdam, Vught en Zwolle. De extra beveiligde afdelingen zijn klein en afgescheiden van andere afdelingen.

Lees ook  Vaccinatiecampagne lijkt effect te hebben: situatie verpleeghuizen is verbeterd

Op de terroristenafdeling in De Schie is plek voor veertien gedetineerden. Hoe Tanis ongezien een steekwapen heeft kunnen fabriceren is nog onduidelijk.

De Rotterdamse advocaat Andre Seebregts, die Tanis tegen zijn zin op last van de rechtbank tijdens het proces verdedigde, zegt geen reactie te kunnen geven. ,,Ik sta hem niet meer bij.’’

Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van de doodgeschoten Roos Verschuur bijstaat, laat desgevraagd weten:

,,Mijn cliënt heeft kennis genomen van de berichtgeving. Hij laat weten het heel betreurenswaardig te vinden dat T. kennelijk opnieuw iemand heeft kunnen beschadigen.’’

Wetenschappers ontwikkelen neusspray die 24 uur tegen corona werkt: “Oplossing voor reizen of concert”

Verdachte mis bruik jong meisje (5) Drenthe bekent schuld