in

Toon (82) rijdt dagelijks naar zijn demente vrouw, maar nu is zijn auto verwoest tijdens de rellen

De auto van Toon van Opstal werd total loss geslagen bij de rellen van zondag. En dat terwijl de 82-jarige zijn auto zo hard nodig heeft voor bezoekjes aan zijn vrouw, die door dementie in een verzorgingshuis woont. Hulp kwam er, van een volslagen onbekende.

Frank zag het zondagavond allemaal gebeuren vanaf zijn balkon. Hoe relschoppers een pijp uit een hek trokken en autoruiten molesteerden. Hoe een andere auto in de fik werd gezet en langzaam uitbrandde.

Hoe de horde jonge mannen vervolgens nog lang hun gang ging in Tilburg-West, tot de politie ze uiteindelijk uiteen dreef, de wijk in.

Half uur heen, half uur terug
Frank, die liever niet met zijn echte naam in de krant wil, zag daarna ook de crowdfundingsacties, zoals een inzameling voor de auto van oma Tonnie.

In deze krant stond daarbij de verkeerde foto van een andere, compleet gesloopte auto. Iets zat Frank – die misschien wel iets te graag mensen helpt – dwars.

Want ook die Subaru Vivio moest toch van iemand zijn? Iemand die misschien ook alleen maar rond moet komen van een AOW’tje?

Lees ook  Geen celstraf voor oppasouders na dood kind, betrokkenheid wel zeker

Of hulp nodig was? Toon van Opstal zag maandagmorgen vroeg de schade aan zijn auto pas. De auto die hij al 31 jaar had, ‘een geweldig autootje’.

Maar nu zat er geen ruit meer. 31 jaar aan herinneringen stond diezelfde maandagmiddag nog op een aanhanger richting de sloop.

De 82 jarige zette het maar op een lopen, een dik half uur heen, een dik half uur terug. Ook vandaag moest hij toch naar zijn vrouw, die vanwege dementie in een verzorgingshuis zit?

Zijn vrouw, die hij nog dagelijks bezoekt? Een dag later neemt hij een taxi, maar dat wordt ook veel te duur om dagelijks te doen. Van Opstal zit er doorheen.


Frank zoekt naar de eigenaar van de auto, en via via komen de twee in contact. Al vrij snel is het hem duidelijk: hier is een taak te verrichten.

Hij zoekt contact met de initiatiefnemers van de inzamelingsactie voor oma Tonnie, waar inmiddels meer dan 6000 euro voor is opgehaald, maar concludeert ook al snel dat Van Opstal gewoon nú een auto nodig heeft.

Lees ook  Doodgestoken door verwarde man: 'Intens verdrietig dat Roy zo moest sterven'

Anderhalve dag besteedt Frank aan het zoeken van autootjes. Woensdag neemt hij Van Opstal al mee naar de dealer.

Een dealer die nog wat korting geeft nadat hij het verhaal aanhoort. En de rest van het bedrag? Dat betaalt Frank in eerste instantie maar uit eigen zak.

Voor een wildvreemde buurtbewoner. De keuringen worden geregeld, Van Opstal kan de auto meenemen.

Of Frank nog wat geld gaat zien uit een potje? ,,We zien het wel. Het belangrijkste is dat Toon nu een auto heeft.”

En Toon? Die gaat donderdag weer met de auto naar zijn vrouw, een auto die is betaald door een wildvreemde.

,,Ik denk dat je misschien maar één keer in je leven zo iemand treft, die je aan alle kanten helpt. Het is mooi dat mij dit mij precies nu gebeurt.”

Yolanthe heeft nieuw hitsig pakkie en showt het vanuit Los Angeles aan ons!

Last van een stijve nek? Binnen 3 minuten haal je de knopen uit je nek met dit trucje door Zelfmaakideetjes