in

Tonny van 102 ‘te gezond’ voor coronaprik; huisarts laat hoogbejaarde in verwarring achter

De 102-jarige Tonny van Beek-Van den Tillaar uit Sint-Oedenrode grijpt telkens naast haar coronaprik. De reden: ze is ‘te gezond’.

Ja, ze woont in een zorgcentrum. En ja, iedereen om haar heen in Odendael wordt wel gevaccineerd. Maar zij niet.

Dat ligt niet aan het zorgcentrum of aan de GGD, maar aan de regels. De Rooise is nog scherp van geest en heeft heel weinig verzorging nodig.

En dus heeft ze geen indicatie Wet Langdurige Zorg (WLZ), en dus mocht ze dinsdag geen coronaprik.

Stel dat ik ongemerkt corona heb en haar besmet? Dan wordt ze straks ziek en sterft ze een ellendige dood. En dat heb ik dan op mijn geweten.”
– Harrie van den Tillaar

Neef Harrie van den Tillaar uit Waalre maakt zich zorgen. ,,Haar man is al jaren geleden overleden, ik ben de enige die tante Tonny bezoekt.

Stel dat ik ongemerkt corona heb en haar besmet? Dan wordt ze straks ziek en sterft ze een ellendige dood. En dat heb ik dan op mijn geweten.”

Onduidelijkheid
Hij krijgt er ook een punthoofd van. Waarom werden veel bewoners van Odendael eerder al door de verpleeghuisarts ingeënt, en zijn tante niet?

Lees ook  Bilal Wahib en Oussama Ahammoud nooit meer welkom op Instagram en Facebook!

Haar huisartsenpraktijk Rijckehoef kon hem geen uitleg geven en zei dat het een zaak was van de GGD.

In werkelijkheid speelt de GGD in deze situatie geen rol – net zo min als zorginstelling BrabantZorg, waar Odendael onder valt.

De regering heeft eerder bepaald dat verpleeghuisartsen alleen bewoners prikken die geen eigen huisarts hebben.

Voor de andere bewoners, zoals Tonny van Beek-Van den Tillaar, zijn de huisartsen verantwoordelijk.

Speciaal daarom reizen er nu ook mobiele prikteams vanuit de Huisartsen Posten Oost-Brabant rond langs zorgcentra.

Op en af de lijst
,,Ik was opgelucht toen ik vorige week hoorde dat er dinsdag zo’n prikteam langs zou komen op Odendael”, zegt Van den Tillaar.

,,De huisartsenpraktijk vertelde mij dat haar naam op de lijst stond en dat er geen contra-indicatie was.”

Maar daags tevoren bleek dat het feest niet doorging. ,,Haar naam was weer van de lijst af. De kwaliteitsmanager van BrabantZorg vertelde mij maandag dat zelfs de Raad van Bestuur er over heeft vergaderd, maar dat zijn conclusie was dat dit nu eenmaal de overheidsregels zijn.” Van de huisartsenpraktijk hoorde hij dat het probleem is dat zijn tante geen WLZ-indicatie heeft.

Lees ook  Sabri (42) zonder benen en arm moet vier hoog naar boven kruipen in complex zonder lift: ‘Waarom helpen ze mij niet?’

Burgemeester
Van den Tillaar belde dinsdagochtend uit wanhoop burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad. Die appte dat hij er een medewerker op zou zetten, maar voegde daaraan toe:

‘Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat wij hier veel in kunnen bereiken, omdat de GGD hierin bepalend is.’

”Premier Rutte roept: kwetsbaren eerst. Maar als puntje bij paaltje komt lijkt niemand zich verantwoor­de­lijk te voelen voor mijn tante.””
-Harrie van den Tillaar

Van den Tillaar hoopte toen nog dat tijdens het bezoek van het prikteam aan Odendael op diezelfde dinsdagochtend zou blijken dat er vaccin over zou zijn, zodat zijn tante toch nog haar prik kon krijgen.

Maar die hoop kwam niet uit. Van den Tillaar kan er niet bij. ,,Premier Rutte roept: kwetsbaren eerst. Maar als puntje bij paaltje komt lijkt niemand zich verantwoordelijk te voelen voor mijn tante.”

Geen commentaar
De huisartsen van Rijckehoef reageerden niet op herhaalde vragen van het ED. De Huisartsen Posten Oost-Brabant was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Hoogbejaarde (88) moet binnen week hospice uit ‘omdat hij per ongeluk niet doodgaat’

De meeste mensen hebben het helaas fout: Hoeveel mensen gingen er picknicken?