in

Student stapt uit leven door ‘gigaschuld’ op beleggingsapp, familie klaagt bedrijf aan

De familie van een Amerikaanse student die een einde aan zijn leven maakte omdat hij dacht gigantische verliezen te hebben gemaakt met de populaire beleggingsapp Robinhood, sleept het bedrijf voor de rechter.

Volgens de nabestaanden raakte de 20-jarige Alex Kearns door misleidende informatie volledig in paniek en stapte uit het leven. Er volgt een schadeclaim die naar verluidt tot in de miljoenen gaat lopen.

Robinhood is een online app waarmee beleggers, zonder commissiekosten, kunnen handelen in aandelen en in cryptomunten.

In de Verenigde Staten domineert Robinhood de markt voor gratis beleggen. Ook de 20-jarige student Alex Kearns uit de Amerikaanse staat Illinois installeerde de app op zijn telefoon om te beleggen.

Hij stapte afgelopen zomer uit het leven toen op zijn telefoonscherm een negatief beleggingssaldo van 730.000 dollar (604.000 euro) verscheen, blijkt uit een brief die hij voor zijn ouders achterliet.

De ouders van Alex zijn in alle staten en beschuldigen Robinhood van dood door schuld, het toebrengen van emotioneel leed en van het voeren van oneerlijke zakelijke praktijken.

Ze wisten dat hun zoon gebruikmaakte van de app, maar ze wisten niet dat Robinhood hem toestemming hadden gegeven om een onbeperkt aantal aandelen te kopen en te verkopen.

Leven verwoest
Door een bepaalde investering dook Alex als beginnend belegger afgelopen zomer diep in de rode cijfers.

Volgens de ouders kwam het bedrag op de app alleen niet overeen met de werkelijke verliezen die de jongeman had geleden.

Toen hij contact wilde zoeken met de klantenservice van Robinhood, kreeg hij een automatisch verstuurde e-mail waarin stond dat hij binnen enkele dagen een gedeelte van het bedrag – meer dan 170.000 dollar (140.000 euro) – moest betalen.

Lees ook  Iemand last van winderigheid? Dat betekent dat je heel gezond bent!

Hierna zou hij geen uitweg meer hebben gezien. ,,Hij dacht dat hij zijn leven had verwoest. Hij dacht dat hij er niets meer aan kon doen, zegt vader Dan Kearns verbouwereerd tegen CBS News. ,,Ik begrijp niet hoe ze dit überhaupt hebben kunnen toestaan.”

”Ik begrijp niet hoe ze dit überhaupt hebben kunnen toestaan”
– Vader van Alex

In de aanklacht neemt de familie het Robinhood kwalijk dat ze onervaren beleggers misleiden met onvolledige informatie.

‘Deze rechtszaak concentreert zich op de tactieken en de agressieve strategie die gebruikt worden door Robinhood om beleggers met weinig ervaring zoals Alex te verleiden nog grotere risico’s te nemen’, staat in de klacht van de familie.

Advocaten die de familie ondersteunen claimen dat Alex zelfs helemaal geen geld had verloren, maar dat er een constructiefout was geslopen in de aandelen. Als hij andere gekochte aandelen had verzilverd, had hij mogelijk zelfs enorme winst gemaakt.

Aangeslagen
Een mail die een dag na het overlijden van Alex binnenkwam, lijkt dit te bevestigen. ‘Geweldig nieuws!

We nemen contact op om te bevestigen dat u aan uw verplichtingen heeft voldaan en dat we uw handelsbeperkingen hebben opgeheven.

Als u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op. We zijn blij u te helpen!’, valt te lezen in de mail, waarover CBS News beschikt.

In een verklaring laat Robinhood weten ‘aangeslagen’ te zijn door de dood van de jongeman. Het bedrijf beweert dat het intussen zijn app heeft aangepast en tegenwoordig meer advies verstrekt.

Lees ook  Man met een gigantische onderkin van 6 kilo krijgt een metamorfose

Dat is voor de nabestaanden niet genoeg. Ze eisen een schadevergoeding. ,,Ik verloor de liefde van mijn leven.

Ik mis hem meer dan wat dan ook”, vertelt moeder Dorothy. ,,Ik kan je niet vertellen hoe ongelooflijk pijnlijk het is. We willen niet dat een ander gezin dit meemaakt.”

Gamestop
Robinhood is de laatste tijd volop in het nieuws nadat de beurswaarde van GameStop en AMC opeens door het dak schoot.

Dat gebeurde nadat particuliere beleggers op internetforum Reddit hadden afgesproken massaal aandelen van deze bedrijven te gaan opkopen.

Daarmee wilden ze volgens het ANP een statement maken tegen grote professionele beleggers die speculeerden op een koersdaling. Door de koersexplosies werden deze zogeheten shortsellers opgezadeld met zware verliezen.

Het stormachtige koersverloop leidde tot veel ophef. Robinhood besloot daarom tijdelijk de handel in aandelen van GameStop en bepaalde andere bedrijven aan banden te leggen.

Het ongestoord laten doorgaan van de massale inkoop zou te grote risico’s met zich meebrengen. Later werden de beperkingen nog meerdere keren aangepast.

Beroemdheden
Robinhood kende na de oprichting in 2015 een moeilijke start. Maar inmiddels beleggen er al ruim 13 miljoen mensen met de app.

Onder de investeerders die er geld in hebben gestoken, bevinden zich beroemdheden als Ashton Kutcher en Snoop Dogg.

Ex-vriendin (25) topvoetballer Jérôme Boateng week na breuk dood aangetroffen

Winterfans opgelet! Zó lang kun jij in Nederland sowieso nog genieten van de sneeuwpret