in

Spookrijder was rijbewijs kwijt, kocht nieuwe auto en reed vervolgens met 160 kilometer per uur jonge man dood

Als een 19-jarige Edenaar in de nacht van 29 mei 2020 na zijn werk in Vianen met een collega over de A12 rijdt, weet hij nog niet dat het zijn laatste autoritje zal zijn.

Een slingerende spookrijder, die snelheden tussen de 156 en 176 per uur aantikt, boort zich rond 04.30 uur in hun Renault Clio.

Het jonge slachtoffer van Somalische komaf, net in het bezit van een verblijfstatus, is kansloos. Zijn kompaan, die de auto bestuurde, raakt zwaargewond.

Snel na de klap kleurt de snelweg ter hoogte van Maarsbergen blauw van de zwaailichten. De 30-jarige spookrijder uit Almelo wordt zwaargewond overgebracht naar het UMC Utrecht.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt gerede aanwijzingen te hebben dat er opzet in het spel is geweest.

Omdat de Tukker vlak na het ongeval zou hebben gezegd dat hij een valse verklaring aflegde ‘om zich in te dekken’.

En hij bovendien een joint, twee kalmeringstabletten en ‘een pil die hij bij een junk had gekocht’ had ingenomen.

Het OM eiste een gevangenisstraf van zeven jaar plus een rijontzegging van twintig jaar. Ook dient de verdachte wat het OM betreft nog acht weken cel van voorwaardelijke straffen uit te zitten, plus dienen eerder opgelegde voorwaardelijke rijontzeggingen van negen maanden om te worden gezet in onvoorwaardelijk.

Uitwijken
De Officier van Justitie stelde dat de Almeloër het risico op het veroorzaken van een dodelijk ongeval aanvaardde door op zeer hoge snelheid 44 kilometer lang tegen het verkeer in te rijden.

,,Hij deed nergens een poging om uit te wijken. Nam nergens de kans van de weg te gaan of te keren, terwijl hij rakelings andere weggebruikers passeerde die hem met zwaailichten en koplampsignalen alarmeerden. Bovendien was het zijn keuze middelen te nemen die veilig rijgedrag niet ten goede komen.’’

Lees ook  Man uit Delden trapt 27 autospiegels kapot omdat hij zijn emoties niet kan uiten

Hij nam nergens de kans van de weg te gaan of te keren, terwijl hij rakelings andere weggebrui­kers passeerde die hem met zwaailich­ten en koplampsig­na­len alarmeer­den

Officier van Justitie
In de strafeis is tevens meegenomen dat de Tukker ook wordt vervolgd wegens poging tot doodslag op twee politieagenten.

Zij wilden de spookrijdende bestuurder tot stoppen dwingen, maar de Almeloër remde geen moment.

De agenten moesten hun vege lijf redden door hun politiewagen de vluchtstrook op te sturen. Volgens de verdachte – die reed in een Volvo die hij de dag voor de crash kocht terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd – was er van een bewuste actie absoluut geen sprake. ,,Ik ben zo niet.’’

‘Ben geen moordenaar’
Op de beelden van de crash, die tijdens de zitting werden getoond, is te zien hoe hard de knal van het ongeluk was na een lange spookrit op hoge snelheid. En dat veel andere weggebruikers die nacht een engeltje op hun schouders hadden.

De verdachte zegt het te beseffen. ,,Het is vreselijk wat er is gebeurd. Ik heb een verkeerde afslag genomen.

Denk dat ik een black-out heb gehad, omdat ik bepaalde middelen had genomen. Het OM ziet mij als een moordenaar, maar dat ben ik niet.’’

Hij vervolgt: ,,Ik ben geen jongen die denkt: ik ga vandaag even een onbekende doodrijden. Voor de crash ben ik vier, vijf auto’s tegengekomen.

Als ik iemand had willen doden, had ik dat dus eerder kunnen doen. Ook ik heb in de cel nachtmerries.

Ik heb vier weken in coma gelegen, 18 pinnen in mijn been, heb twee hersenbloedingen gehad en er een PTTS-stoornis aan overgehouden.

Lees ook  Familie van vrouw (38) die overlijdt na vaccin AstraZeneca stapt naar rechter

Ik heb het allemaal niet gewild. Zit in de bloei van mijn leven, wil een zaak opstarten. Het liefst haal ik het slachtoffer terug op aarde, maar dat lukt me niet natuurlijk.’’

Ontstressen bij Utrechtse prostituee
Hij verklaart ook uit stress te hebben gehandeld. Hij had ruzie met zijn ex. Omdat hij zijn dochter al lang niet mag zien, besluit hij op de bewuste nacht naar een prostituee in Utrecht te gaan. Om te ontstressen. ,,Daarna is de film weg. Weet ik niks meer.’’

Volgens de verdachte, die vaker een dergelijke cocktail van middelen nam, is het onterecht dat hij ook wordt vervolgd voor de poging doodslag op de agenten.

,,Ze maken het erger dan het was. Als ik geen jointje of pillen had genomen, had ik dit niet gedaan. Ik was niet bij de les.

Ik ben geen lieverdje, heb een strafblad van zestien pagina’s (onder meer voor het meermaals rijden onder invloed en het veroorzaken van gevaar op de weg, red.), maar nooit voor zulke dingen als dit. Ik heb een hele grote fout gemaakt.’’

Advocaat Richard Korver vond het onbegrijpelijk dat zijn cliënt opzet wordt aangerekend. ,,Daar is absoluut geen sprake van.

Deze verdachte heeft vanuit en stressituatie zijn handelen helemaal niet in kunnen schatten. Het OM gaat uit van een geweldsdelict, daar is de wegen en verkeerswet helemaal niet voor bedoeld.

Als dit de maat gaat zijn voor dit soort zaken is het eind zoek.’’ Korver vindt een voorwaardeljke straf meer gepast, omdat de Tukker dan aan zijn toekomst kan werken.’’ De rechtbank doet over drie weken uitspraak.

Doodgereden poes omringd door haar kittens

Versoepelingen vervroegd: restaurants open en weer de kroeg in