in

Slob hoopt dat scholen open kunnen blijven: ‘Fingers crossed’

Demissionair onderwijsminister Arie Slob hoopt dat de basis- en middelbare scholen open kunnen blijven.

Vooralsnog kan dat nog, maar het aantal besmettingen loopt ook onder kinderen op. “Fingers crossed”, zegt hij.

Slob prijst de scholen die nu met maatregelen weer lesgeven. Ook is het aantal besmettingen onder kinderen in absolute aantallen nog relatief laag. Wel houdt hij een slag om de arm: “Je weet natuurlijk nooit wat er gaat gebeuren.”

Testrichtlijnen aangescherpt
Dat de besmettingscijfers onder kinderen van 0 tot 12 jaar toenemen, komt volgens Slob ook omdat er nu meer getest wordt. De testrichtlijnen voor kinderen in die leeftijd zijn inmiddels aangescherpt.

Ook bij lichte klachten moeten zij zich laten testen. Bij een positieve uitslag moet de hele klas minstens vijf dagen in quarantaine, tenzij er wordt gewerkt in groepjes die op 1,5 meter van elkaar vandaan zitten.

Lees ook  Tienerjongen slaat hardlopende Utrechtse (22) gebroken oogkas en gebroken neus

Momenteel lopen er ook proeven met preventief testen. Bij een positieve uitslag worden dan ook de leerkracht en de omgeving van de leerling getest, zegt Slob. Hij wil dit ‘zo snel mogelijk’ in het hele onderwijs invoeren.

Vanavond persconferentie
Vanavond horen we op een persconferentie wat de coronamaatregelen voor de komende tijd precies zullen zijn.

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei vanmorgen dat het vooruitzicht op korte termijn ‘zorgelijk en onzeker’ is als gevolg van de besmettingscijfers en de toename van het aantal mensen dat dagelijks wordt opgenomen in het ziekenhuis. De ruimte om een aantal regels los te laten is ‘buitengewoon beperkt’, zegt hij.

Lees ook  Man uit Delden trapt 27 autospiegels kapot omdat hij zijn emoties niet kan uiten

Wanneer precies het ‘omslagmoment’ zal zijn waarop alle maatregelen losgelaten worden, is volgens De Jonge niet te zeggen. “Dat is niet met een schaartje te knippen.”

Persconferentie live op RTL 4
Vanavond om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge opnieuw een persconferentie over de stand van zaken in de coronabestrijding.

Er worden verder weinig versoepelingen verwacht vanwege het stijgende aantal besmettingen. De persconferentie is live te volgen op RTL 4 en op deze site en app.

Kun je na een oproep wachten met het maken van een vaccinatieafspraak?

Kerk op Urk laat coronamaatregelen los: ‘Wij creëren eigen fieldlab-experiment’