in ,

Sabri (42) zonder benen en arm moet vier hoog naar boven kruipen in complex zonder lift: ‘Waarom helpen ze mij niet?’

Sabri Sertkaya (42) mist twee benen en één arm. De Hagenaar kruipt min of meer over de grond. Toch woont hij al jaren noodgedwongen in een appartementje op vier hoog zonder lift, waar hij dagelijks 55 treden omhoog moet klimmen.

Voor een woning op de begane grond komt hij niet in aanmerking omdat zijn situatie ‘niet urgent genoeg’ is. ,,Waarom helpen ze mij niet?’’

Sertkaya woont nu al 16 jaar in Nederland, maar heeft ondanks zijn handicap (‘Ik ben zo geboren’) nog nooit op de begane grond gewoond. ,,Altijd minimaal tweede etage’’, vertelt hij.

Toen hij jong was, was dat volgens hem niet zo’n probleem. Met zijn ene linkerarm kon hij zich aardig omhoog slepen op de trap.

Maar nu hij wat ouder is en zijn gewicht is toegenomen, gaat dat steeds lastiger. ,,Ik woog vroeger 55 kilo en nu 74, dus het is moeilijk’’, legt hij uit.

Om boven te komen, is er veel kracht nodig. ,,Ik doe het rustig aan. Bij iedere verdieping rust ik even uit. Alles bij elkaar ben ik zo’n 15 minuten bezig om boven te komen.’’

Scootmobiel
Een zelfstandige woning heeft hij nooit gehad. De Hagenaar woont nu al jaren in bij zijn broer in Den Haag Zuid, in een van de armste gebieden van de hofstad.

Het oude appartement, dat echt aan renovatie toe is, heeft geen lift. Alleen een stenen trap met heel veel treden. Even naar buiten gaan, wat Sertkaya graag deed, is er dan ook niet meer bij.

En als hij dan eenmaal op straat is, moet hij kruipend verder. Want en scootmobiel krijgt hij ook niet van de gemeente omdat hij dan eerst een geschikte woning moet hebben, krijgt hij te horen.

Sertkaya is dan ook ten einde raad. Eigenlijk heeft hij de hoop, na al die jaren proberen, min of meer opgegeven. Ondertussen gaat zijn gezondheid snel achteruit.

,,Mijn lichaam verdraagt het niet. Zelfs als ik slaap, heb ik nu spierpijn. Eigenlijk mag ik mijn arm niet overbelasten van de dokter.

Ik moet er ook aan worden geopereerd, maar dat wil ik niet omdat ik dan lang moet herstellen.

Lees ook  Moeder zorgde 2 weken lang voor dood babydochtertje – en ging er zelfs mee wandelen in kinderwagen

Dan kan ik mijn arm al die tijd niet gebruiken, maar ik doe daar alles mee.’’ Hij gaat daarom steeds minder naar buiten.

Duwen
En dat leidt tot mentale problemen. Sertkaya ziet nu alleen zijn broer, maar die werkt elke dag. ,,Ik kan gewoon niet zo vaak naar buiten.

Als ik een scootmobiel zou hebben, zou ik dat wel doen.’’ Maar die krijgt hij dus niet.

De Turkse Hagenaar heeft wel een rolstoel gekregen, maar daar kan hij niet zoveel mee. ,,Met één arm is dat lastig. Iemand moet mij dan duwen.’’

In een brief aan Sertkaya schrijft de gemeente dat hij niet in aanmerking komt voor een urgentieverklaring.

Zijn situatie zou niet urgent genoeg zijn. Mohammed Arslan van de thuisorganisatie Haag-Zorg, die Sertkaya sinds vorig jaar verzorgt, heeft nog nooit zoiets meegemaakt.

Hij begrijpt niet waarom zijn cliënt geen hulp krijgt van de gemeente en andere instanties. ,,Vooral met zo’n zichtbare handicap.

Je hebt hier geen uitleg nodig. Wij hebben mensen met veel simpelere aandoeningen die alles krijgen, terwijl zijn situatie veel complexer is.’’

”Hij moet nu ook kruipend over straat. Iedereen kijkt naar hem”
– Sultan

Hij vindt het zo erg voor Sertkaya dat hij de man, samen met een collega, in zijn vrije tijd helpt met een zoektocht naar een woning en scootmobiel.

Maar dat is verschrikkelijk moeilijk, heeft hij ervaren. De casemanager van de gemeente weigert volgens hem mee te werken aan een oplossing.

,,Sabri heeft alle hoop verloren. Maar wij gaan gewoon door. We laten hem niet in de steek’’, zegt Arslans vrouwelijke collega Sultan vastberaden.

Zij vindt de situatie van Sertkaya mensonterend. Ze vertelt dat hij ook jarenlang op een matrasje op de grond moest slapen omdat hij niet in een gewoon bed kon klimmen.

Inmiddels is dat gelukkig wel opgelost met een speciaal verlaagd bed. Maar dat de gemeente weigert hem een socootmobiel te geven, is volgens haar absurd. ,,Hij moet nu kruipend over straat. Iedereen kijkt naar hem. Zelfs ik vind dat erg.’’

Lees ook  Man slaagt na 157 pogingen eindelijk voor theorie-examen

Directeur Jozefine Hoft van Woonnet Haaglanden, een samenwerkingsverband van woningcorporaties, vreest dat een urgentieverklaring niet meteen dé oplossing is voor Sertkaya.

,,Het lastige is dat er niet meteen een pasklare woning is voor deze mijnheer. Zo’n woning moet ook worden aangepast. Dat duurt even.’’ In dit geval is echt ‘supermaatwerk’ nodig, denkt ze.

,,Bij een woning op de begane grond kan je ook niet één twee drie met je rolstoel de badkamer in rollen.’’

De vraag is volgens haar dan ook of Sertkaya met een urgentieverklaring wel geholpen is. ,,Want als hij die verzilvert voor een woning die later niet geschikt blijkt te zijn, kom je daar niet zo snel meer weg.’’

Hoft roept de Hagenaar op om contact op te zoeken met de seniorenmakelaar van Woonnet, die woningzoekenden met complexe situaties helpt met het vinden van een geschikte woning.

Menselijke kant
Volgens Abdoel Haryouli van Denk Den Haag, die probeert Sabri te helpen, beroept de gemeente zich op het feit dat Sabri geen zelfstandige woning huurt, maar inwonend is.

Deze afwijzingsgrond – die in 2019 in de huisvestingsverordening en beleidsregel urgentieverklaringen is opgenomen – valt zeer onrechtvaardig uit voor mensen zoals Sabri, aldus Haryouli. ,,De gemeente had hier ook naar de menselijke kant moeten kijken.’’

Hij vindt het ook opvallend dat de gemeente geen advies heeft gevraagd aan een medisch of sociaal adviseur.

Dat was wel in lijn met de beleidsregels omdat er overduidelijk sprake is van ‘levensontwrichtende omstandigheden waarbij de aanvrager niet meer in staat is zelfstandig te functioneren.’

Ook is onduidelijk waarom Sabri niet in aanmerking is gekomen voor de hardheidsclausule. Denk roept het stadsbestuur op om met een passende oplossing te komen en te inventariseren hoeveel mensen in soortgelijke situaties verkeren.

Volgens een woordvoerder van Den Haag heeft de gemeente altijd oog voor schrijnende situaties.

,,Zeker waar individuele inwoners door algemeen geldend beleid tussen wal en schip dreigen te vallen.

Het is goed dat media en gemeenteraadsleden deze signalen aan ons doorgeven. Wij zullen ook dit signaal serieus nemen”.

Agenten zetten fiets van hangjongeren op slot en steken sleutel in zak: ‘Eerst de rommel opruimen’

UMCG waarschuwt voor drankspel: ‘Bierdop in slokdarm is levensgevaarlijk’