in

Rouwende orkamoeder draagt dood kalfje 17 dagen en 1.600 KM op voorhoofd en weigert het los te laten.

Een rouwende orkamoeder die het lichaam van haar dode kalfje al 17 dagen met zich meedroeg, verscheurt wereldwijd de harten. Op 25 juli beviel de 20-jarige orka genaamd Tahklequah of J35 van een 180 kg wegende. Het was de eerste overlevende geboorte van de school sinds 2015. Een half uur later overleed het kalfje omdat het geboren werd met te weinig vet om de koude te trotseren.

Eerder dan het naar de bodem van de Stille Oceaan te laten zinken, balanceerde de orkamoeder het lichaam op haar hoofd en droeg het bij haar terwijl ze de school volgde.

“Je kunt het op geen andere manier interpreteren”, vertelde Deborah Giles, een orkaspecialist aan de Universiteit van Washington.

Lees ook  Lockdown: kat Siepje zat ruim een maand opgesloten in een kast

“Dit is een dier dat aan het rouwen is over haar dode baby, en ze wil het niet laten gaan. Ze is er nog niet klaar voor.”

Sinds het overlijden volgen onderzoekers de orka’s op de voet terwijl ze tussen Vancouver in Canada en San Juan Island in Washington reizen. Ondertussen maken de onderzoekers zich ook ernstig zorgen over de gezondheid van Tahlequah.

Tahlequah is wellicht fel verzwakt wegens een gebrek aan voedsel en de inspanning om bijna 200 kg meer dan 1.600 km op haar hoofd te dragen.

Ze loopt achter op haar school en dreigt geïsoleerd te geraken.

Terwijl Tahlequah het moeilijk heeft, werken biologen aan een plan om de jongste telg van haar school te redden. Het gaat om een driejarige orka die op het randje van de uithongering balanceert. Ze volgen de orka genaamd Scarlet in een poging om haar zalm met antibiotica toe te dienen.

Lees ook  Man redt kat van telefoonpaal - werkgever stelt hem op non-actief omdat hij arbeidsmiddelen gebruikte

De school was in 2015 met uitsterven bedreigd, tien jaar nadat hun populatie piekte op 98 orka’s. Vandaag zwemmen er nog 75 orka’s samen. Dat is het laagste aantal in 34 jaar.

Het is niet ongehoord dat walvissen en dolfijnen rouwen om een verlies.

Was ook jij zo aangegrepen door dit verhaal? DEEL dit bericht dan met iedereen die je kent!

7 knappe mannen sluipen het podium op – Kijk nu als ze hun handdoeken laten vallen en miljoenen doen juichen.

Lily (23) dacht griep te hebben, maar bleek levensbedreigend ziek te zijn