in

Rotterdamse Steven moet bizarre verzekeringsfraude met dood bekopen

In verband met de coronacrisis geen rechtszaken en dus even ook geen Boefjes. Daarvoor in de plaats de serie Moordzaken. Crimejournalist Sander Sonnemans blikt terug op de meest indrukwekkende zaken.

,,Een werkelijk bizar verhaal dat je niet zomaar even verzint’’, zegt een rechercheur die op de zaak rond de dood van de 28-jarige Rotterdammer Steven Rijsdijk is gezet. ,,Maar deze heren hebben dat wel gedaan.’’

Het slachtoffer wordt in februari 2013 in zijn flatwoning aan de Sint-Annalandstraat in Rotterdam-Charlois gevonden door een huisgenoot. Als politieagenten na de melding een kijkje gaan nemen, stuiten ze op een gruwelijk tafereel. Steven is met extreem geweld om het leven gebracht en zijn enkels zijn met tape bij elkaar gebonden.

Doorbraak
Lang blijft het moordonderzoek omgeven door veel raadsels. Dan is daar de doorbraak die alle puzzelstukjes tot een geheel in elkaar laat vallen.

Lees ook  Zo zag Harrie van Ex on the Beach er vroeger uit

Het rechercheteam komt tot de ontdekking dat kort voor de dood van Steven voor hem en zijn compagnon Amar H. (

dan 26), met wie hij een bedrijfje wil opzetten, een ongevallen- en overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Ze hebben een complot gesmeed om de verzekeringsmaatschappij op te lichten.

Besloten is dat Rijsdijk zich door een kennis laat mishandelen om zo veel geld uitgekeerd te krijgen, dat hij de rest van zijn leven niet meer hoeft te werken.

Maar zijn leven kent een abrupt einde. Wat hij niet weet voordat hij de fatale mishandeling ondergaat, is dat vriend Amar uit is op de uitkering van zijn overlijdensverzekering.

Bizar plan
Amar, die als medebegunstigde op de polis is gezet, heeft een ander, bizar plan bedacht. Hij krijgt de zwakbegaafde Edward A. (41) zover het uit te voeren.

Steven wordt niet alleen in elkaar geslagen nadat zijn beul hem heeft vastgebonden. Edward wurgt hem met een ketting en beukt hem, om er zeker van te zijn dat hij het niet meer na kan vertellen, met zijn hoofd tegen de grond. Als de politie hem vindt, steekt bij Steven een mes uit zijn zij.

Lees ook  Bikini-dames vieren feestje op boot, maar hadden even de brug niet gezien

Amar, van wie blijkt dat hij al vaker heeft gefraudeerd met verzekeringen, ontkent. Hij noemt het een ‘onzinverhaal’ ,,We zaten bij dezelfde verzekeraar. Het zou te veel opvallen.

Ik heb niks met zijn dood te maken’’, zegt hij in de rechtszaal. De rechtbank gelooft er niks van. Er is genoeg bewijs om hem twintig jaar gevangenisstraf op te leggen.

Naar de half miljoen euro die hij dacht op te strijken, kan hij fluiten. Beul Edward krijgt vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging, omdat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar geacht moet worden.

Het stille verdriet van Chantal Bles: ‘Dochtertje overleed in mijn armen’

Lockdown: kat Siepje zat ruim een maand opgesloten in een kast