in

Rolstoelatlete Marieke Vervoort (40) koos voor de dood na slepende spierziekte

Rolstoelatlete Marieke Vervoort (40) is overleden. Door euthanasie, zoals ‘Wielemie’ het had gepland.

Al in 2008 ondertekende ze de documenten, maar toch bleef ze vechten tegen een ongeneeslijke spierziekte.

Ze stortte zich vol op haar bucketlist, het verlanglijstje van wat ze nog wilde doen in dit leven. Toch was het een moeilijk gevecht, tegen een lichaam dat niet meer wilde.

Marieke Vervoort werd geboren op 11 mei 1979. ,,Ik ben een levenslustig meisje dat door een zeldzame aandoening verlamd raakte en zo in 2000 in een rolstoel belandde”, zo luidt het in haar biografie.

,,Maar in een hoekje zitten klagen, helpt je niet vooruit. Daarom besloot ik de draad weer op te pikken en nog iets moois van mijn leven te maken.”

Wielemie, zoals haar bijnaam luidde, stortte zich op triatlon, waarna ze in 2006 in het Zwitserse Lausanne wereldkampioen in de categorie handcycle werd. In 2007 werd ze opnieuw wereldkampioen in het Duitse Hamburg.

Lees ook  Vreemde duwt zoon in een tas om hem te kidnappen, maar de vader neemt onmiddellijk wraak

Dat jaar ging ook haar grote droom in vervulling, door op 13 oktober deel te nemen aan de loodzware Iron Man in Hawaï.

Een maand later kreeg ze in het VTM-programma ‘Trots van Vlaanderen’ uit de handen van premier Guy Verhofstadt de prijs ‘Doorzetter van het Jaar’. ,,Heel bijzonder”, aldus Wielemie.

Plotselinge wending
Begin 2008 kreeg haar leven een plotselinge wending. Tijdens een fietstochtje moest ze door een verergering van haar ziekte na twee kilometer uitgeput stoppen. ,,Ik heb gehuild, ja. Maar ik pluk de dag nu nog meer dan vroeger”, vertelde ze daarover.

En ze krabbelde weer helemaal overeind. Marieke nam nog twee keer deel aan de Paralympische Spelen.

In Londen (2012) haalde ze een gouden en zilveren medaille, in Rio de Janeiro (2016) een zilveren en bronzen medaille. En tussendoor in 2015 in Qatar nog drie gouden medailles op het WK atletiek voor paralympiërs.

Keiharde televisie
Ook in 2015, sprak Marieke in het tv-programma Het Huis uit dat ze nog voor het einde van dat jaar euthanasie wilde plegen. Keiharde televisie, die in heel Vlaanderen veel losmaakte.

Lees ook  Gehandicapt meisje(12) ver kracht en onthoofd door neef, daarna gedumpt in vijver

Het leidde er ook toe dat de internationale pers tijdens de Paralympische Spelen in Rio massaal op het verhaal sprong.

,,Eerst de Spelen, dan de spuit”, klonk het. Buitenlandse media sprongen als bloedhonden op het verhaal. Marieke reageerde zoals alleen zij dat kon: ,,Mannen, laat me nog efkes, hé.”

Cynisme
Later, toen er cynische opmerkingen opdoken over de euthanasieaanvraag van Marieke, sprong tv-presentator Tom Waes voor haar in de bres.

,,In 2015 heeft ze gezegd euthanasie te willen plegen en dan moet dat precies meteen gebeuren”, zei Waes.

,,Terwijl dit Marieke haar keuze is. Zij heeft zoveel levensdrang waardoor ze, op het moment dat ze kan uitkijken naar kleine dingen, de euthanasie uitstelt.”

Vandaag onderging Vervoort euthanasie na een lange strijd tegen een ongeneeslijke spierziekte. Ze werd 40 jaar oud.

Dief probeert in auto in te breken – dan slaat karma keihard terug

Vermist jongetje (10) dat boos wegfietste van huis is gevonden