in

RIVM meldt 5427 nieuwe coronabesmettingen, Lockdown weer in zicht!

Er zijn afgelopen week 5427 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dat zijn er 1830 meer dan een week eerder. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen tot 1,17.

Er zijn afgelopen week 43 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld en 17 overlijdens. Dat zijn 7 overlijdens minder dan de week ervoor.

“Het virus verspreidt zich voornamelijk, maar niet uitsluitend onder jongeren”, zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding.

Ze spreekt over een ‘aanzienlijke toename in korte tijd’. Vooral onder jongeren van 20 tot 24 jaar zijn veel besmettingen.

Lees ook  Breng appel azijn aan op je gezicht en kijk wat er gebeurt met ouderdomsvlekken, acne en meer….

Halverwege augustus leek het virus nog op z’n retour, maar de afgelopen dagen is er weer sprake van een stijging. In deze grafiek is dat duidelijk te zien:

Het aantal nieuwe besmettingen dat nu wordt gemeld, ligt hoger dan tijdens het vorige piekje half augustus.

Bij de ziekenhuisopnames en overleden personen is geen piek te zien. Waarschijnlijk komt dat doordat er meestal enige tijd zit tussen een besmetting en een ziekenhuisopname.

Verspreid over het land
Bij de vorige piek half augustus concentreerden de meeste gemelde besmettingen zich rondom de grote steden. Dat is nu anders. Het virus zit nu meer verspreid over het land. Dat is goed te zien op deze kaarten.

Lees ook  Amber (20) heeft gigantische meloenen ‘Ik heb cup 34J!’

Op de ene kaart zie je de situatie tussen 8 en 15 augustus. Op de andere de situatie tussen 31 augustus en 6 september. In beide periodes werden ongeveer evenveel nieuwe besmettingen gemeld.

Het is lastig om de situatie van nu te vergelijken met die in maart. Het aantal positieve tests lag toen veel lager, omdat maar een beperkt deel van de mensen überhaupt getest mocht worden.

Een iets betere vergelijking is dus om te kijken naar het aantal ziekenhuisopnames of overlijdens. Dan blijkt vooralsnog dat de voorjaarsgolf van een andere orde is.

Amsterdammer rijdt met 500.000 euro cash op bijrijderstoel rondjes door Rotterdam

Disney krijgt volle laag om film Mulan: opgenomen in Chinese provincie Xinjiang