in

RIVM: ‘Drie procent van de Nederlanders heeft coronavirus al gehad’

Zo’n drie procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van Sanquin Bloedbank, gepresenteerd door RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Volgens hem zou dit betekenen dat honderdduizenden Nederlanders het virus al hebben gehad.

Sinds begin april wordt het bloed van ruim 4000 donoren door Sanquin onderzocht op antistoffen tegen het coronavirus. Dat zou laten zien hoeveel mensen het virus ooit hebben gehad en nu mogelijk immuun zijn.

Antistoffen ontwikkeld
Het onderzoek naar antilichamen in gedoneerd bloedplasma loopt nog, maar Van Dissel durft wel al vooruit te lopen op de cijfers.

“Drie procent hebben antistoffen ontwikkeld, dus als je door je oogharen kijkt heeft drie procent van de Nederlanders antistoffen tegen het coronavirus ontwikkeld.”

Lees ook  Vermiste Rosalind (72) uit Alphen aan den Rijn dood gevonden..

Dit zou betekenen dat die groep van de bevolking het virus mogelijk al heeft gehad, omgerekend ruim 500.000 Nederlanders.

Uit het onderzoek blijkt ook dat waar gegevens bekend zijn, donoren in eerdere bloeddonaties nog geen antistoffen hadden ontwikkeld, wat betekent dat zij recent besmet zijn geraakt.

Verder zou volgens Van Dissel uit het onderzoek tot nu toe blijken dat ook mensen met milde klachten veel afweerstoffen kunnen krijgen, in tegenstelling tot wat hij vorige week meldde.

Deze cijfers helpen bij het voeren van beleid tegen het coronavirus, als blijkt dat meer mensen immuniteit hebben.

“Het geeft een toegevoegde barrière voor het virus om zich breed te blijven verspreiden,” aldus Van Dissel.

Bloedbank Sanquin benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat. “De test is nog niet helemaal afgerond,” aldus woordvoerder Merlijn van Hasselt tegen Hart van Nederland.

Lees ook  89-jarige terrorbuurman Piet schoot met pistool op de buren: “Ik laat ze verbranden!”

“Dit getal is op basis van ruim 4000 geteste donaties, we willen er 7000. Maar het is dus een indicatie van het percentage dat het coronavirus heeft gehad, en naarmate we dichter bij de 7000 donaties komen kunnen we dit getal beter de Nederlandse bevolking laten weerspiegelen.”

De bevindingen van de onderzoekers wordt mogelijk binnenkort in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd, aldus Van Dissel.

Mogelijk meer Nederlanders besmet
Internist-infectioloog Kees Brinkman van het OLVG Amsterdam vermoedt dat de cijfers zelfs hoger liggen.

“Omdat de bloedbank alleen 100% gezonde mensen ziet, lijkt me dat een onderschatting,” zo schrijft hij op Twitter.

Treiterjeugd bespuugt ouderen in Monnickendam: ‘Nu heb jij ook corona’

89-jarige terrorbuurman Piet schoot met pistool op de buren: “Ik laat ze verbranden!”