in

‘Politiehonden in opleiding nog steeds mishandeld met schoppen, stokslagen en stroomapparatuur’

Politiehonden die worden getraind bij particuliere verenigingen, worden nog steeds mishandeld met schoppen, stokslagen en stroomapparatuur.

Meerdere klokkenluiders uit de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) onthullen dit tegen Zembla.

Voordat de honden bij de politie terechtkomen worden ze eerst getraind bij ruim 350 particuliere clubs die zijn verenigd in de KNPV. Als de honden officieel gecertificeerd zijn, worden ze gekocht door de politie.

Lees ook  Bewezen: er is een grote kans dat je kat je wil vermoorden

Mishandeld met stok en slipketting
Beelden van mishandelingen bij een Brabantse KNPV-vereniging zijn bij Zembla terecht gekomen. Op die beelden is onder meer te zien dat honden worden geslagen met een stok en een slipketting.

Volgens de voorzitter van die vereniging is mishandeling noodzaak, omdat “je de honden anders niet de baas kunt”.

De voorzitter stelt dat de politie weet dat de honden in opleiding mishandeld worden, want het gebeurt ook als de politie komt kijken om honden te kopen.

Lees ook  Hebben de eikenprocessierups en andere insecten de kou overleefd?

Volgens de klokkenluiders is dit incident niet op zichzelf staand en worden in Nederland nog steeds op grote schaal honden mishandeld.

Mishandeling ook aangetoond in 2018 en 2020
In 2018 onthulde het televisieprogramma RamBam ook al dat er bij KNPV-verenigingen honden worden mishandeld. Vorig jaar toonde het programma Undercover in Nederland dat opnieuw aan.

Politie Waalwijk jaagt op kattenmishandelaar

Twee doden bij zware crash in Schijndel, hondje overleeft