in

Politie maakt einde aan Turkse bruiloft in Opera: ‘Er was meer dan 500 man aanwezig’

De Haagse politie heeft zondagavond met de gemeente een Turkse bruiloft aan banden gelegd in zalencentrum Opera.

Er waren honderden mensen aanwezig. ,,Er is gehandhaafd”, zegt de gemeente na vragen van het AD.

Eigenaar Akyol van het zalencentrum zegt dat hij keurig volgens de geldende regels heeft gehandeld, door de gasten te verdelen in vier zalen met elk 96 stoelen. Dit deed hij nadat het kabinet bijeenkomsten met meer dan 100 personen werden verboden.

,,Ik heb de organisatoren vooraf aangeboden om de bruiloft uit te stellen, maar dat wilden ze niet”, vertelt Akyol.

,,We hebben het zo kort mogelijk gehouden, nadat we op televisie de aankondiging van premier Rutte zagen en de politie hier contact over met ons opnam.

We hebben dat zelf opgelost, en met de regel van maximaal 100 personen per zaal hebben wij altijd rekening gehouden.”

Maar het verbod op grote bijeenkomsten ging vrijdag al in, zegt de gemeente.

Rond negen uur kwamen bezoekers naar buiten, meldt mediapartner Regio15. Een uur later was de rust helemaal teruggekeerd, meldt AD-fotograaf Jos van Leeuwen, die poolshoogte nam.

Opvallend is dat de bruiloft gehouden werd ondanks indringende waarschuwingen van de gemeente aan de beheerders van zalencentrum Opera. Zondag kon de politie ingrijpen, nadat in Zuid-Holland een noodverordening inging.

Lees ook  Publiek lacht met 53-jarige boerin op het podium. Totdat ze mond opent en hen het zwijgen oplegt.

Vrijdag kondigde het kabinet aan dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen verboden zouden worden, om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen.

De gemeente heeft toen al contact gehad met zalencentra waar veel bruiloften worden gehouden en andere horeca die grote evenementen in de planning had, zoals concerten. ,,Wij hebben ze verteld dat deze maatregel er aan zat te komen, zodat ze daar rekening mee konden houden.”

Toen politie en gemeentelijke handhavers gisteren enkele van deze locaties controleerden, bleek dat daar, zo stelt het stadhuis in een telefonische reactie, gehoor werd gegeven aan de nieuwe regel.

Maar de bruiloft in Opera aan de Fruitweg ging zondagmiddag gewoon door, met volgens bronnen zo’n 500 bezoekers.

Volgens de woordvoerder van de burgemeester is er op toegezien ,,dat zij zich hebben verspreid over de zalen, zodat er per zaal niet meer dan honderd mensen aanwezig waren”.

Volgens een ingewijde wilden de organisatoren het trouwfeest niet stoppen toen de politie dat vroeg. ,,Zelfs nadat de aanwezigen was verteld dat onder hen mensen waren die al besmet zijn met het Covid-19 virus.”

Lees ook  Haar ouders hebben 31 jaar tegen haar gelogen – toen ze een oude foto zag ontdekte ze de waarheid

Akyol hierover: ,,Ze hebben gebeld met dat verzoek, en wij moesten aan de gasten melden dat zij zich, als ze klachten krijgen, bij de ggd moeten melden. We hebben niet iedereen meteen naar huis gestuurd, maar het zo rustig mogelijk op een eind laten komen.”

Akyol: ,,Ik heb gevraagd: als hier mensen besmet zijn, moet ik dan iedereen binnenhouden voor een onderzoek van de ggd? Dat was niet nodig, maar anders had ik het gedaan. Gezondheid staat voorop.”

De politie noch de gemeente wil hierover iets zeggen. Maar uit berichtenverkeer blijkt dat de officier van dienst van de ggd rond half negen naar het nabijgelegen politiebureau De Heemstraat is gevraagd.

Zalencentrum Opera is sinds oktober in opspraak. Het zou geld hebben gedoneerd aan de politieke partij Groep De Mos/Hart voor Den Haag, in ruil voor vergunningen.

Sinds eind vorig jaar heeft Opera twee vergunningen om tot diep in de nacht open te blijven. Nadat de Rijksrecherche in dit onderzoek een inval deed, viel het college van burgemeester en wethouders van Den Haag.

Rutte: een groot deel van de Nederlanders zal besmet raken met coronavirus

Opa is dement en ligt ziek in kamertje: familie kan geen afscheid nemen omdat hij mogelijk corona heeft