in

Personeelstekort politie: agenten gevraagd terug te komen van vakantie

Op meerdere plekken in Nederland worden agenten op vrijwillige basis gevraagd terug te komen van vakantie. Ze krijgen de diensten niet meer rond, zegt de Nederlandse Politiebond (NPB).

Het personeelstekort speelt zowel in regio’s als Gelderland, als in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Volgens voorzitter Jan Struijs van de NPB ligt het aantal politiemensen dat wordt gevraagd om terug te komen significant hoger dan in andere zomers. Exacte cijfers heeft hij niet.

‘Te gek voor woorden’
Vooralsnog worden geen mensen ‘ingevlogen’: de agenten die worden benaderd, vieren thuis vakantie of staan bijvoorbeeld op een camping. “De mensen zeggen: het is te gek voor woorden. We zijn al overbelast en nu worden we ook nog lastiggevallen tijdens onze vakantie.” Maar sommige agenten onderbreken inderdaad hun vakantie, uit collegialiteit, zegt de NPB-voorzitter.

Lees ook!
Crimineel breekt in en probeert 6-jarig meisje te kidnappen, maar dan grijpen oma en opa hard in!

Ook volgens politiebond ACP gebeurt het op meerdere plekken in Nederland dat aan politiemensen wordt gevraagd terug te komen, maar of dat vaker gebeurt dan normaal weet de bond niet. Het komt ook niet overal voor, zegt een woordvoerder. “In Brabant bijvoorbeeld gebeurt dat niet, maar worden wel wijkagenten op de noodhulp ingezet. Dus die zijn nauwelijks meer in de wijk.” Volgens hem is de capaciteit van de basisteams zorgelijk, en wordt dat extra duidelijk in de vakantieperiode. “Dan is er niet minder werk bij de politie.”

Lees ook!
Crimineel breekt in en probeert 6-jarig meisje te kidnappen, maar dan grijpen oma en opa hard in!

Reactie korpsleiding
De korpsleiding herkent zich niet helemaal in dit beeld. “Het piept en kraakt bij de politie, maar dat is ook buiten de zomers het geval”, zegt een woordvoerder. Het kan incidenteel voorkomen dat iemand de vraag krijgt om bijvoorbeeld een dag eerder weer te gaan werken. “Wat kan gebeuren is dat het rooster net rond komt, maar dat iemand zich ziek meldt. Dan kan iemand worden gebeld met de vraag iets eerder weer te beginnen. Maar dat kan ook in februari gebeuren.”

Politie: ‘Geen kwade bedoelingen marktverkoper die kind beertje met camera gaf’

Als allebei je ouders overlijden, waar moet je dan naartoe?