in

Patiënten mogelijk besmet met hepatitis tijdens ziekenhuisonderzoek

De Gelre-ziekenhuizen willen voor de zekerheid bloed afnemen bij 84 patiënten die recent een onderzoek ondergingen op de afdeling endoscopie in Zutphen.

Er is een “minimale kans” dat ze het hepatitis b- of c-virus hebben opgelopen tijdens een gastroscopie, een kijkonderzoek in bijvoorbeeld de maag.

Er is een nieuw instrument voor gebruikt, dat vooraf anders gereinigd moet worden dan andere apparaten, en “het lijkt erop dat er iets mis is gegaan bij het voorreinigingsproces van een nieuw type scoop”, aldus het hospitaal op de eigen site.

Lees ook  Tiener overleden nadat auto met vijf jongeren tegen boom crasht: bestuurder was onder invloed

“Hierdoor kunnen wij niet met volledige zekerheid vaststellen of de scoop die bij deze 84 patiënten is gebruikt geen virus met zich meedroeg.”

Kleine kans op schade
De kans op gezondheidsrisico ’s is wel minder dan 1 procent, zegt het ziekenhuis. Het heeft direct maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen en het voorval gemeld bij de gezondheidsinspectie.

Lees ook  Politie vindt 33.000 euro onder automat: dit gebeurt er met het geld

Ook heeft het de patiënten in kwestie excuses aangeboden in een persoonlijke brief. “Uiteraard vinden wij deze situatie erg vervelend voor de patiënten die dit betreft.”

Wie nog niks van de Gelre-ziekenhuizen heeft gehoord, hoeft zich geen zorgen te maken. Alle patiënten in kwestie zijn reeds benaderd.

Nico rijdt auto stationstrap af om trein te halen voor rechtszaak: ‘Maar wel de zaak gewonnen’

André Hazes bevestigt dat hij samenwoont met Sarah van Soelen (25)