in

Pas op voor deze paddenstoel: de groene knolamaniet is extreem giftig

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum waarschuwt voor de groene knolamaniet. Dat is een extreem giftige paddenstoel, die gevaarlijk is voor mens en dier. Het eten van één zo’n paddenstoel kan al dodelijk zijn.

“Je wordt misselijk, gaat braken en krijgt diarree. Uiteindelijk houdt je lever er mee op. Dan kan je alleen nog gered worden door een levertransplantatie”, zegt paddenstoelenkenner Gerard Koopmanschap tegen Editie NL.

Lees ook!
Guwelijk! Tiener wordt in zee aangevallen door een bloeddorstige haai. De jongen is zijn snikkel en dijbeen definitief kwijt, maar dat is niet eens het ergste

“In het ergste geval kan iemand overlijden. Dat is voor het laatst in 2010 gebeurd”, vertelt Gerard terwijl hij in het gras naar de gevaarlijke schimmel zoekt. “Kijk! Daar zit er een. En daar nog twee.” Door de droge zomer en de regen van de afgelopen tijd zijn er veel groene knolamanieten te vinden.

Lees ook!
Monique wil voor altijd bij André blijven

‘Zeker weten wat je doet’
Toch ziet de paddenstoel, die veel weg heeft van een champignon, er helemaal niet gevaarlijk uit. “Daar zit precies het probleem. Ik raad mensen dan ook echt aan om alleen paddenstoelen te plukken als je zeker weet wat je doet.”

Verslaggever Maarten Holla liep vandaag met Gerard mee, op zoek naar de groene knolanamiet. Bekijk de video hieronder:

Horror-overval in woning in Soest: vrouw aan bed vastgebonden

Zo zag Yasmin uit Temptation Island VIPS er vroeger uit