in ,

Paard dood na landing luchtballon Tilburg

Een paard dat op de vlucht sloeg voor een landende luchtballon, is in paniek zo zwaar gewond geraakt dat het dier is afgemaakt.

Dat stelt althans de eigenaar van het paard, die bij de rechter gelijk kreeg. Het Tilburgse Sky Promotions moet bijna 15.000 euro betalen.

De luchtballon landde in mei 2017 nabij een weiland met paarden. Direct daarop gaf de eigenaar aan dat het beest kreupel was en raar liep.

Een dierenarts heeft het dier dezelfde avond nog onderzocht en vastgesteld dat het paard leed aan ataxie, een hersenaandoening.

Het paard had pijn in de nek en rug en moeite om de achterbenen te bewegen. Het dier bleef ook in de tijd daarna kreupel en is anderhalf jaar later geëuthanaseerd.

De eigenaar van het paard claimt bij luchtballonvaartbedrijf Sky Promotions onder meer de ‘vervangingswaarde’ van het paard en de medische kosten die zijn gemaakt.

Lees ook  Vader redt drie slapende jonge kinderen uit brandend huis in Haaren

Sky Promotions sprak in de rechtszaak van ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’. Een buitenlanding op een perceel van een ander is in principe toegestaan, stelt het bedrijf.

Eventuele schade moet dan wel worden vergoed. Maar volgens het ballonbedrijf is het paard tijdens de landing van de luchtballon helemaal niet ten val gekomen, blijkt uit beelden vanuit de ballon. De ataxie was er vermoedelijk al voor de ballonlanding, betoogt het Tilburgse bedrijf.

Te veel stress
De dierenarts die dezelfde avond langskwam, stelde echter vast dat de paarden in de wei nog ‘volop bezweet waren’ en nog ‘te veel stress hadden om ze eenvoudig te benaderen en onderzoeken’.

Pas iets later op de avond begon ‘het adrenalineniveau te zakken’ waarop er onderzoek kon worden gedaan.

Ook andere verwondingen wijzen er volgens de arts op dat het trauma die avond opgelopen is.

Beeldmateriaal van het ballonbedrijf zelf, waarop de rennende paarden te zien zijn maar geen val, tonen volgens de rechter dan ook niet aan dat de verwondingen er al geweest moeten zijn voor de landing. De paarden galopperen uit beeld als de ballon daalt.

Lees ook  Schoonmaakster komt in haar blootje kuisen bij je thuis: “Kijken mag, aankomen niet”

,,Hierdoor kan de val ook buiten beeld zijn gebeurd. Voorts komt uit de videobeelden naar voren dat het paard nog galoppeert, wat zeer waarschijnlijk niet gekund had als de ataxie al in een eerder stadium was ontstaan.”

Dat een ballon nou eenmaal niet overal kan landen, is ook geen reden om de ballonvaarders vrij te spreken, stelt de civiele rechter in de bodemzaak.

Voor ballonvaren bestaat ‘op zichzelf geen maatschappelijke noodzaak’. ,,Dat bij de landing eigendom van een ander wordt beschadigd, bijvoorbeeld een paard dat opschrikt en ten val komt kan Sky Promotions daarom worden toegerekend.” Sky Promotions moet daarom € 14.752,27 betalen, heeft de rechter bepaald.

Vishandelaar ging halfuur te lang door met verkoop en mag daarom vier weken niet op de markt staan

Dikke boete voor open terras in Breda? Advocaten helpen horeca met bezwaarprocedure