in

Ouders gedumpte baby Amsterdam ‘dachten dat kindje dood was’: ‘Ze raakten in paniek’

De minderjarige ouders van de pasgeboren baby die op 21 februari levend in een container aan het Meernhof in Zuidoost is gevonden, dachten dat het baby’tje was overleden na de geboorte en raakten in paniek. Ze hebben het daarop in de container gedeponeerd, aldus Gerald Roethof, advocaat van de 17-jarige jongen.

De ouders zijn woensdag aangehouden. Het gaat om twee Amsterdamse minderjarigen van zeventien jaar. Beiden worden verdacht van poging tot kindermoord. Volgens de advocaat had niemand in hun omgeving door dat het 17-jarige meisje zwanger was.

,,De vader is heel kinderlijk, nog schoolgaand en kon niet met de situatie omgaan. Het is een kind dat een kind kreeg”, zei Roethof vrijdagavond bij het tv-programma Op1. ,,Het is een hele emotionele en heftige zaak.”

De ouders kennen elkaar al drie jaar maar gingen tijdens de zwangerschap nauwelijks met elkaar om, aldus Roethof. ,,De jongen wist wel dat ze overtijd was maar niet dat ze zwanger was. Het was struisvogelpolitiek van zijn kant.”

Lees ook  Man doodt vriend na gebruik ayahuasca: 'Ik dacht dat hij de duivel was'

De bevalling hebben de vader en moeder samen gedaan, zonder familie of medische hulp erbij. Na de bevalling raakten ze in paniek en waren angstig. ,,Ze voelden veel stress en namen de verkeerde beslissing.”

‘Gemengde gevoelens’
Uit de media vernamen de ouders later dat hun baby nog leefde. ,,Ze waren heel blij maar wisten niet wat ze moesten doen. Ze hebben zichzelf toen gemeld bij de politie. Ze kijken er nu met gemengde gevoelens op terug.”

De jonge vader woont nog bij een van zijn ouders en heeft geen strafblad. ,,Hij heeft wel een trauma opgelopen. De ouders van de jongen hebben nu gezegd dat zij het kind wel willen verzorgen.” De moeder van het baby’tje heeft momenteel een andere advocaat. De moeder van het minderjarige meisje, de oma van de baby, werd ook aangehouden. Ze is donderdag door de officier van justitie heengezonden.

Lees ook  Deze 14 (!) broers en zussen zijn allemaal nog in leven en samen 1000 jaar oud

Haar rol wordt verder onderzocht. Vrijdagmiddag zijn de twee minderjarige verdachten voorgeleid aan de kinderrechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank. De voorlopige hechtenis van het tweetal is onder voorwaarden geschorst.

De pasgeboren baby, een meisje, werd op 21 februari in een ondergrondse vuilcontainer gevonden. Ze lag in een grote gele Jumbotas toen een buurtbewoner tijdens het weggooien van haar vuilniszakken gehuil uit de container hoorde komen. Het meisje dat bij een pleeggezin verblijft, is inmiddels stabiel en maakt het goed.

Olifant doodt verzorger met één klap van slurf

Dierenbeul martelt padden en hangt ze aan prikkeldraad