in

’Organen van levende Oeigoeren uit lichaam gesneden’

Oeigoeren worden in Chinese concentratiekampen vermoord en hun organen worden verkocht. Dat stelt een onafhankelijk panel van experts en activisten. De noodkreet komt daags nadat een schokkende video uitlekte.

Het lot van de Oeigoeren is een groeiende zorg van de internationale gemeenschap. Bekend is dat ze naar plekken worden gestuurd die door het Chinese regime ’heropvoedingskampen’ worden genoemd.

Inmiddels zouden naar schatting meer dan een miljoen (!) mensen in die kampen wonen. Volgens getuigenissen onderwerpen de Chinese autoriteiten de gevangenen aan mishandelingen en aan propaganda. Maar dat is niet het enige.

Lees ook  4 jaar cel voor man die vrouw in stukken zaagde

Een adviesraad van het China Tribunal, waarin advocaten, voormalig rechters en academici vertegenwoordigd zijn, heeft dinsdag de Verenigde Naties gesommeerd om onderzoek te doen naar moordpraktijken.

Peking heeft herhaaldelijk ontkend dat het om concentratiekampen gaat. Ook zouden de Chinezen in 2015 zijn gestopt met het gebruiken van de organen van geëxecuteerde gevangenen.

Dat is onzin, zei Hamid Sabi dinsdag tegen de UNHRC, onderdeel van de VN: „Diefstal van organen gebeurt al jaren op significante schaal in China, tot op de dag van vandaag.”

Levend
Volgens het China Tribunal begrijpt de wereld nog niet welke gruweldaden het regime daar pleegt. „Slachtoffer voor slachtoffer, dode voor dode. Ze snijden het hart en andere organen uit levende, onschuldige mensen. Het is een van de ergste grootschalige wreedheden van deze eeuw”, zegt Sabi.

Lees ook  18-jarige vrouw wordt overvallen en krijgt klappen als ze probeert te vluchten

De noodkreet bij de VN komt daags nadat een schokkende video uitlekte. Daarop was te zien hoe moslims naar de concentratiekampen worden gebracht. Geblinddoekt, kaalgeschoren, vastgebonden. De reacties van onder meer moslimlanden was lauw. Vermoedelijk durven veel regeringen de relatie met de wereldmacht niet op het spel te zetten.

Politie rukt uit vanwege ijselijke gil: oproerkraaier blijkt verdwaalde muis

Uitvinder labradoodle: ik creëerde een monster