in

Onzuiverheden in vaccin mogelijk oorzaak problemen AstraZeneca

De zeer zeldzame, maar gevaarlijke bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca is misschien te voorkomen door de vaccins beter te zuiveren.

Dat schrijft de Volkskrant. Het vaccin blijkt minuscule restjes te bevatten van wel duizend stoffen die daar helemaal niet horen, hebben Duitse wetenschappers volgens de krant ontdekt.

Die stoffen zouden weleens voor de kettingreactie kunnen zorgen die in zeer zeldzame gevallen leidt tot de ongewone trombose in combinatie met bloedplaatjestekort. Die bijwerking trof tot dusver ook acht Nederlanders en kostte er één het leven.

Lees ook  Enschedeër (18) had seks met meisje, maar wist niet dat ze pas 12 was: ‘Voel me veel ouder’

Als de onbedoelde stoffen de oorzaak blijken te zijn, bekent dat dat de bijwerking typisch een gevaar is van vaccins zoals dat van AstraZeneca, Janssen en mogelijk het Spoetnik-vaccin uit Rusland.

Dat komt omdat deze vaccins zogenoemde ‘verkoudheidsvirusvaccins’ zijn. De basis is gebaseerd op een simpele verkoudheid, die zich in het lichaam een beetje gedraagt als het coronavirus.

Zo leert het immuunsysteem hoe het coronavirus eruit ziet. de vaccins van Pfizer en Moderna hebben een andere basis.

Lees ook  Deze armband geeft een elektrische schok als je teveel geld uitgeeft

Wereldwijde verschillen
Ook betekent deze ontdekking dat de problemen mogelijk op te lossen zijn. Epidemiologie Frits Rosendaal laat in de Volkskrant weten dat dit mogelijk ook de verklaring is voor waarom er in Europa wel trombose gevallen zijn na het AstraZeneca-vaccin, maar in India na 83 miljoen prikken nog steeds niet.

Het zou te maken kunnen hebben met waar ter wereld het vaccin wordt gemaakt en hoeveel van die onbedoelde stoffen er dus in zitten.

7 gewonden en 1 aanhouding na ernstige steekpartij AZC

Parkeren op Scheveningen naar 10 euro per uur om overlast tegen te gaan