in

Onverlaten gooien bierfles door ruit, baby Jitske bedolven onder glas

De glassplinters vliegen om haar oren. Baby Jitske, net één jaar geworden, speelt desondanks vrolijk verder met haar babygym. Zich niet bewust van het gevaar dat ze loopt.

Haar moeder Eva van Broekhoven, die een eindje verderop aan tafel zit, schrikt zaterdagavond des te harder.

Onverlaten hebben zojuist een leeg flesje Hertog Jan door de ruit gegooid van de huiskamer aan de Begijnenstraat in de Nijmeegse Benedenstad. Dat het om een flesje bier gaat, beseft ze overigens pas later.

Duif?
Eerst klinkt er een harde knal. Dan is er het gerinkel. ‘Iets’ zoeft voorbij Eva’s koffiekopje.

Het is zaterdagavond kwart voor zeven. Eva: ,,Ik dacht eerst nog: is er nou een duif naar binnen gevlogen? Maar het geluid was toch anders.”

Direct ontfermt Eva zich over Jitske. Wat een opluchting. De moeder constateert al snel dat ondanks de glasregen het babyhuidje nog volkomen gaaf is.

Jitske blijkt allerminst onder de indruk van al dat neerdalend geweld. Ze gaat vrolijk door met het slaan met haar handjes tegen de babygym. Alsof er niets gebeurd is.

Maar Eva’s hartslag versnelt weer aanmerkelijk als na kortstondig onderzoek blijkt waarmee de ruit aan stukken is geslagen.

,,Ik vond een leeg flesje bier op de vloer. Toen herinnerde ik mij ook de stemmen van twee of drie jongens die buiten over straat liepen. Het kan bijna niet anders dan dat een van hen dat flesje hier naar binnen heeft gegooid.”

Lees ook  Politie doet inval op woonboot in Groningen na tips in zaak neergestoken agent

Baldadigheid
Vijanden heeft ze voor zover ze weet niet, veel meer dan baldadigheid van kwajongens zoekt Eva niet achter de brute daad.

Ze verslaat de gebeurtenis met een opmerkelijk kalme stem, maar weet ook dat zo’n ‘kwajongensstreek’ veel ernstigere gevolgen had kunnen hebben.

,,Jitske heeft nergens last van, het fijne is dat zij niet beseft welk gevaar ze heeft gelopen. Maar dat gevaar is er wel degelijk geweest.

Het regende letterlijk glas. Voor hetzelfde geld valt er zo’n scherf in haar gezicht. Of krijg ik dat bierflesje tegen mijn hoofd. Ook dat had zomaar kunnen gebeuren.”

Wat het nog erger maakt: het moet een gerichte worp zijn geweest. ,,De houten luiken aan de binnenkant van de huiskamer waren deels dichtgeklapt.

Ze hebben precies op de plek gemikt waar de luiken niet voor zaten. Het was dus echt de bedoeling dat het flesje naar binnen zou vliegen.”

Hangjongeren
,,Waarschijnlijk hebben die jongens een biertje gedronken op de Waalkade”, speculeert Eva over de aanleiding voor zo’n onbezonnen daad.

,,In deze coronatijd is het daar altijd druk met hangjongeren. Of ze hebben daarna een van de flesjes gepakt die staan bij de altijd volle glasbak aan het begin van deze straat.

Lees ook  Kabinet houdt rekening met verlenging avondklok voor ‘kleine’ versoepelingen

Op weg naar huis hebben ze gedacht: kom, laten we eens leuk doen. Zonder te beseffen dat daardoor mensen ernstig gewond hadden kunnen raken.”

Twee gealarmeerde wijkagenten kwamen nog dezelfde avond om aangifte op te nemen en Eva van haar schrik te laten bekomen.

,,Twee superaardige dames waren het. Ze waren ook heel eerlijk. Ze zeiden meteen niet te verwachten dat de daders ooit nog gepakt zullen worden.”

Beter nadenken over gevolgen
Zonder concretere getuigenverklaringen kan de politie weinig uithalen, bevestigt een politiewoordvoerder maandag. ,,Jammer”, meent Eva.

,,Niet omdat ik per se wil dat de daders gestraft worden. Maar ik had ze graag uitgenodigd om bij mij een kijkje te komen nemen.

Zodat ze beseffen wat de gevolgen geweest hadden kunnen zijn en ze voor een volgende keer beter nadenken.”

En ze had de daders graag de boel willen laten opruimen. ,,Nu ben ikzelf twee dagen bezig met stofzuigen en dweilen.

Telkens kom ik weer ergens een scherfje tegen. Dat is met een rondkruipende baby geen fijn idee. Ik heb mijn moeder maar gebeld, zodat zij kan oppassen op Jitske. Dan kan ik eindelijk serieus schoon gaan maken.”

Gevonden lichaam in natuur Oostvoorne van in 2013 vermiste vrouw

Man likt achterwerk aap en redt leven