in

Nu 24 Nederlanders bezweken aan coronavirus: ‘hoe groot wordt tweede golf’?

Er zijn nu 24 Nederlanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal doden nam toe met vier, het aantal vastgestelde besmettingen stijgt naar 1413 (was 1135) – de grootste toename tot dusver.

,,De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 79’’, schrijft het RIVM in de dagelijkse update over het coronavirus. Het aantal besmettingen steeg nog niet eerder zo fors.

Het aantal ziekenhuisopnames neemt ook toe: inmiddels zijn 205 Nederlanders opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. Dat waren er gisteren nog 162. Provincies met de meeste vastgestelde besmettingen zijn Noord-Brabant (554), gevolgd door Limburg (149), Utrecht (140) en Zuid-Holland (136).

Lees ook  ‘Moeder zijn is voor mij een last’

Het formeel vastgestelde aantal besmettingen zegt overigens niet alles: mensen met milde verkoudheidsklachten, worden niet meer getest. Zij moeten thuisblijven en uitzieken, totdat ze zeker 24 uur geen klachten meer hebben.

Mensen uit kwetsbare groepen, zoals ouderen boven de 70 jaar en mensen met chronische ziekten, worden wel getest als de huisarts dat nodig vindt.

‘Carnaval als katalysator’

Viroloog Ab Osterhaus over de nieuwste aantallen: ,,Je verwacht deze stijging, natuurlijk. Er komt een ‘tweede golf’ en de vraag is hoe groot die is, en of we een reductie gaan zien naar aanleiding van de maatregelen.

Maar voor het effect van de stringente maatregelen moet je nog een week wachten.” Osterhaus vermoedt dat carnaval een katalysator was van de ‘eerste golf’ coronapatiënten in Noord-Brabant. ,,En dus wacht je nu op de tweede golf. Het gaat allemaal om de capaciteit: die moet niet overbelast raken.”

Lees ook  Bridget Maasland gaat voor nieuwe look: compleet kaal geschoren!

Nederland telt in totaal 1150 intensive care-plekken, in veel ziekenhuizen is de capaciteit de afgelopen dagen al flink opgeschroefd, met materiaal en personeel van andere afdelingen. Corona-patiënten liggen wel twee tot drie weken aan de beademing, dat slokt IC-capaciteit op.

In het uiterste geval kunnen de ziekenhuizen samen het aantal IC-plekken uitbreiden tot 2000.

Groot deel van Nederlanders ziet niets in strenger supermarktbeleid

André Hazes op het nippertje ontkomen aan coronavirus