in

Nichtjes waarschuwen voor handtastelijke neef: ‘Ik word nog steeds misselijk van jouw giechellach’

BREDA – Drie nichtjes hebben dinsdag in de rechtbank in Breda met emotionele en aangrijpende verklaringen gewaarschuwd voor hun neef, die hen twintig jaar geleden zou hebben verkracht en aangerand.

Het misbruik werd destijds in de doofpot gestopt, maar de man werkt nog altijd met kinderen, zeiden ze. De nu 43-jarige man uit Raamsdonksveer past op op kinderen bij een kerk. ,,Zodat ouders naar de kerk kunnen’’, vertelde hij zelf.

Gewetenloos
Dat steekt de drie vrouwen ook. Ze zijn bang dat hij nog altijd slachtoffers maakt. ,,Ik sta hier om alle kinderen te beschermen en de waarheid boven tafel te krijgen’’, zei één van de drie.

De tweede: ,,Want als je wist dat wat je deed fout was, dan had en heb je er lak aan. Dan maak jij gewetenloos misschien nog wel meer slachtoffers en moet je gestopt worden. Maar als je niet bewust iets verkeerds deed, dan begrijp je klaarblijkelijk niet wat goed en fout is en ook dán zal er iemand moeten ingrijpen.’’

Lees ook  Afgelopen 24 uur 0 coronaslachtoffers gemeld door verpleeghuizen

De drie – inmiddels allemaal halverwege de dertig – stapten na lange tijd eindelijk naar de politie. Zij deden hun verhaal en aangifte tegen hun neef. Ze komen uit een gesloten, kerkelijke, familie. Het misbruik werd bedekt. ,,Jij en jouw familie verweten mij dat ik jou zwart wilde maken’’, legde één van hen uit.

En een ander: ,,De tijd dat het uitkwam was afschuwelijk. We werden afgedaan als aanstellers. Het zou volgens volwassenen een goed idee zijn om jou te vergeven. Terwijl jij met die giechellach, waarvan ik nog steeds misselijk word, je schouders ophaalde.’’

Onder de kleren
De man ontkent alle aantijgingen. Hij zou de meisjes hebben betast vanaf vanaf hun jonge jeugd. ‘Laat eens zien dat je een meisje bent’, zou hij vaak hebben gezegd. Meestal begon het met kietelen en dan ging hij steeds vaker onder de kleren, zo zeggen de vrouwen.

Lees ook  Olcay Gulsen, vriendin Ruud de Wild: 'Hij is helemaal kankervrij'

Bij één van hen kwam het tot een verkrachting, bij de andere twee bleef het bij heel naar betasten, stellen ze. Bij de politie zei de man dat de nichten iets zijn gaan geloven wat er niet was. En dat ze het met elkaar groter hebben gemaakt dat het was, zei officier van justitie Eva van Aalst.

De officier geloofde de vrouwen wel en baseerde zich daarbij onder meer op verklaringen van een ouderling van de kerk en een arts die eerder in vertrouwen waren genomen. Zij eiste tien maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk en daarnaast de maximale taakstraf van 240 uur.

Advocaat Michelle Verger-Maas bepleitte vrijspraak. Volgens haar is bij veel verwijten niet duidelijk wanneer het exact gebeurde. Daardoor kan het zijn dat veel is gebeurd toen haar cliënt nog minderjarig was en die zaken zijn dan verjaard. Voor andere zaken zou te weinig bewijs zijn.

Uitspraak
De rechtbank doet uitspraak op 23 november.

ZIEN: Deze gekleurde kaarsen zijn de perfecte accessoires

Vrouw durfde geen korte broek aan en schrok bij aanraking, ze vertelde te zijn misbruikt: eis 20 maanden cel