in

Negenhonderd kalveren op boot moeten worden afgemaakt na weigering van meerdere landen

Bijna negenhonderd runderen die zich al twee maanden op een boot op de Middellandse zee bevinden, moeten worden afgemaakt.

Dat bepaalde de Spaanse regering gisteren. Meerdere landen weigerden de dieren toe te laten uit angst voor blauwtong.

Het Libanese schip Karim Allah ligt momenteel voor anker bij de Zuid-Spaanse stad Cartagena. Vanuit daar vertrok het op 18 december met 895 jonge stieren richting Turkije.

De Turkse autoriteiten verboden echter de beesten aan land te laten uit angst dat ze besmet kunnen zijn met blauwtong.

De dierenziekte is vorig jaar op meerdere plekken in Europa waargenomen. Blauwtong wordt door insecten verspreid en veroorzaakt verlammingen en bloedingen bij koeien.

Tevergeefs is geprobeerd om de dieren te verkopen aan andere landen. Het schip vaart nu al ruim twee maanden lang rond in de hoop een afnemer te vinden.

Lees ook  Hebben de eikenprocessierups en andere insecten de kou overleefd?

Terug naar Spanje lukte ook niet, aangezien de Spaanse autoriteiten geen toestemming geven.

Uitgeput van de reis
De Spaanse vee-inspectie, dat valt onder het ministerie van Landbouw, controleerde deze week de stieren in de haven van Cartagena.

Geen van de bijna negenhonderd dieren had blauwtong. Dat schrijft de Spaanse krant La Vanguardia.

Wel waren de runderen er zo slecht aan toe door het lange transport op de boot, dat ze niet opnieuw vervoerd kunnen worden en euthanasie de meest humane oplossing is.

De barre omstandigheden van de stieren heeft voor veel protest van Spaanse dierenrechtenactivisten gezorgd.

Lees ook  Doodgereden poes omringd door haar kittens

De internationale organisatie Igualdad Animal (dierengelijkheid) protesteerde gisteren in de haven van Cartagena tegen het lot van vee dat op zee wordt vervoerd. Ze eisen een verbod op vervoer naar landen buiten de Europese Unie.

,,We hopen dat het schandaal van de Karim Allah mensen laat zien wat voor hel die dieren op deze lange transporten mee moeten maken”, aldus directeur Silvia Barquero in een manifest. Spanje vervoert van alle Europese landen de meeste koeien via schepen.

Mogelijk ondergaan 1.776 koeien op een ander schip op de Middellandse Zee hetzelfde lot. Het schip vertrok eveneens op 18 december uit de haven van Cartagena en mag de beesten ook nergens aan land brengen. Momenteel ligt het schip stil bij Cyprus.

Vrouw vindt pasgeboren baby tussen afval op straat

Vechthaan met mes verwondt eigenaar dodelijk in kruis