in

Nederlandse huishoudens zo’n 300 euro duurder uit door btw-verhoging

Vanaf volgend jaar is een gemiddeld huishouden zo’n 300 euro duurder uit volgens de economen van de ING. Dit komt door de btw-verhoging die eraan zit te komen. Het laag tarief van 6% wordt verhoogd naar 9%, de inflatie zal zo’n 0,6% toenemen.

Denk aan boodschappen, boeken en theaterkaartjes zullen duurder gaan worden. Tegelijkertijd gaat onder meer de inkomstenbelasting omlaag en stijgen de inkomens waardoor de meeste huishoudens er in koopkracht wel op vooruitgaan.

Lees ook  Als haar vader deze SPIEGEL niet had verplaatst, zou hij DIT geheim van zijn overleden dochter nooit ontdekt hebben.

Volgens de ING is de ingreep uiteindelijk goed voor de welvaart. Het bestaan van verschillende btw-tarieven werkt economisch verstorend. Dan gaan consumenten relatief meer kopen van laag belaste producten dan ze zouden doen wanneer er maar één tarief zou zijn.

De deskundigen van de bank pleiten er daarom ook voor om helemaal af te stappen van de tweedeling van een hoog en laag btw-tarief, en in plaats daarvan één uniform btw-tarief in te stellen.

Lees ook  Bye, bye Bridget – relatie met André voorbij

Paula (37) sterft op eerste dag vakantie

Waylon wil liever niet dat de baby dit geslacht heeft