in

Nederland gaat gewoon door met vaccineren met AstraZeneca ondanks klachten

Nederland gaat gewoon door met het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zegt minister De Jonge van Volksgezondheid.

“Er is geen aanleiding gezien door onze experts om te stoppen met prikken. Het is gewoon een goed vaccin.”

Eerder vandaag legde Denemarken het gebruik voor twee weken stil. Die beslissing volgde op enkele gevallen waarbij bloedproppen zijn geconstateerd bij mensen die het vaccin hadden gekregen.

Nog vijf andere EU-lidstaten hebben het gebruik van het AstraZeneca-vaccin deels aan banden gelegd. De Jonge zegt daarover: “Het gaat om iets dat optreedt na vaccinatie, niet door vaccinatie.”

Lees ook  RIVM: leraren lopen echt niet meer risico's dan andere groepen

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen oordeelt dat de Deense gevallen hoogstwaarschijnlijk niet zijn gerelateerd aan het vaccin.

Trombose en longembolie zijn geen bekende bijwerkingen van het coronavaccin, zegt het CBG. De Jonge benadrukt dat er voor toelating tot de markt uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar de bijwerkingen en dat dat ook na toelating doorgaat.

EMA
Het EU-medicijnagentschap EMA onderzoekt de zaak en benadrukt ook dat niets erop wijst dat de oorzaak van de trombosegevallen bij het vaccin gezocht moet worden.

Trombose is geen bekende bijwerking van AstraZeneca en bovendien komt trombose even vaak voor in de bevolking in het algemeen als bij de mensen die zijn ingeënt, stelt het EMA.

Lees ook  Automobilist bekeurd omdat hij kind van twee op schoot heeft

Op 3 miljoen mensen die het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen in de Europese Economische Ruimte, zijn er 22 gevallen van trombose gemeld.

De Jonge zegt dat er “heel af en toe” signalen zijn dat mensen liever geen AstraZeneca willen. “Maar daar is geen aanleiding voor”, zegt hij erbij.

Je vaccinatie met twee weken uitstellen (de Deense opschortingsperiode) noemt de minister onverstandig. “Je wordt nu uitgenodigd. En je weet niet of je dan over twee weken weer mag.”

Vrouw (23) opgepakt voor inrijden op groep kinderen

5380 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld