in

Mishandelde eendjes zijn er slecht aan toe: ‘Dit is geen kattenkwaad meer, maar gewoon mishandeling’

De politie onderzoekt de mishandeling van enkele babyeendjes en hun moeder zaterdagavond in Uden.

Een nest werd overgoten met frisdrank en na het vertrek van de moeder werden haar eieren vernield.

Twee babyeendjes zijn levend uit het ei gekropen en worden verzorgd in een opvangcentrum.

Op maandagochtend ontfermt Sandra van Tilburg van vooropvang De Maashorst in Schaijk zich over de twee kleine diertjes, waarvan er één er heel slecht aan toe is.

Het eendje heeft een gebroken nek. ,,Hij kan zijn kop niet meer omhoog houden. Zo hard moet de klap zijn geweest. Ik denk dat er met zijn ei is gegooid. Die ander is wel in orde.”

Zaterdag zagen twee meisjes van 10 en 12 jaar hoe twee jongens de dieren mishandelden. Zij schakelden meteen de dierenambulance in.

Eigenaresse van de vooropvang Sharon van Offeren brieste gisteren van woede en ook Van Tilburg snapt helemaal niets van de daad.

,,Wat is hier leuk aan? Ik heb zelf drie kinderen en heb hen dit gevraagd. Ook zij weten het niet. Onbegrijpelijk. Ik ben ook heel boos op de ouders.”

Lees ook  Drie dierenmishandelingen in Uden in twee dagen: minimaal zeven eenden dood

Hoopje ellende
Volgens haar is het erg moeilijk om de twee eendjes in de opvang in leven te houden. ,,Ze zijn gewoon te vroeg uit het ei gekomen.

Als een hoopje ellende kwamen ze binnen. Wij kunnen ze alleen maar warm houden en eten proberen te geven. Alleen het bij het niet-gewonde eendje lukt dit.”

”We hebben zaterdag nog zo’n anderhalf uur door de wijk gezocht, maar niemand gevonden”
– Kimberly Hurkens

De politie geeft aan naar aanknopingspunten te zoeken in het onderzoek. ,,Ze nemen dit heel serieus,” zegt Kimberly Hurkens, coördinator van de dierenambulance van Hokazo.

Veel meer dan een signalement van de jongens hebben ze niet. ,,We hebben zaterdag nog zo’n anderhalf uur in de buurt gezocht, maar niemand gevonden.”

Mogelijk nog een mishandeling
De medewerkers van de dierenambulance houden nog steeds een oogje in het zeil in de buurt van de Hoogzoggel.

Lees ook  Baasje wil 10-jarige corgi in laten slapen om plaats te maken voor nieuwe puppy

Niet alleen voor de moedereend, die volgens Hurkens zeer gestrest rondzwemt, maar vooral omdat er nog een mishandeling wordt vermoed.

Een ander meisje zou in de buurt gezien hebben hoe een jongen de poten brak van een gans of een grote eend.

,,Het signalement komt overheen met dat van de dader bij het eendennest,” zegt Hurkens. De dierenambulance krijgt niet bevestigd of dit dier daadwerkelijk gewond is.

,,Deze gans of eend zwemt rond op een grote vijver en laat zich niet vangen. Daarnaast is het de vraag of je dit wel moet doen.

Het dier kan zich blijkbaar nog goed redden en maakt deel uit van een paartje. Dit uit elkaar halen kan ook slecht zijn. Zodra dit dier afzwakt, zullen we ingrijpen.”

Van Tilburg zou de daders graag willen toespreken, maar vindt het verstandig om niet de woorden te noemen die ze hiervoor in gedachten heeft. ,,Dit is geen kattenkwaad meer, maar gewoon mishandeling.”

Toerist ontsnapt aan de dood nadat deel van glazen hangbrug wegzakt

’Versoepelingen vanaf 19 mei: sportscholen, zwembaden, pretparken en dierentuinen weer open’