in

‘Mensen beseffen dat ze dood zijn’

Het is een lugubere gedachte, maar volgens wetenschappers beseffen mensen dat ze dood zijn, omdat hun hersenen na het overlijden nog korte tijd actief blijven.

De onderzoekers kwamen tot die conclusie na het bestuderen van een groot aantal hartstilstanden in Europa en de VS. Ze spraken met mensen die na reanimatie weer begonnen te ademen. Zij konden beschrijven wat er was gebeurd, nadat hun hart was gestopt met kloppen. Ze wisten zelfs nog gesprekken tussen artsen en verpleegsters te reproduceren.

Lees ook  Jochie (6) wint appartement voor familie na het doen van 3.270 push ups in twee uur

Hoofdonderzoeker Sam Parnia legt uit: “Ze omschrijven hoe artsen en verpleegkundigen aan het werk waren en zijn zich zelfs bewust van hele conversaties. Ze zagen ook dingen, die ze niet konden weten als hun hersenen niet meer actief zouden zijn. Het gebeurde allemaal na het moment waarop het hart stopt met kloppen. Technisch gezien is dat het tijdstip van overlijden.”

Als het hart stopt met kloppen krijgen de hersenen geen bloed meer en stoppen ze met werken. Omdat dit sterfproces uren duurt, is er een korte periode waarin een persoon officieel dood is, maar waarbij hij zich nog wel bewust is van wat er om hem heen gebeurt.

Lees ook  Deze jeans kost meer dan €100 – maar ze zorgt ervoor dat je scheten niet meer stinken.

“We proberen te begrijpen of je bewustzijn stopt of nog korte tijd doorgaat nadat je sterft en hoe zich dat verhoudt met wat er op dat moment in de hersenen gebeurt,” besluit Parnia.

Meisje (17) dat zwaargewond werd achtergelaten na ongeluk is overleden

Wilfred Genee vindt dat de discussie rondom de uitspraken van Johan Derksen te fel wordt gevoerd.