in

Meeste jongeren merken weinig, maar corona maakt Maud (18) doodziek

Een half jaar geleden kreeg Maud Nijssen (18) corona. Wat begon met keelpijn, liep al snel uit op heftige klachten als hartkloppingen en benauwdheid.

Ze ligt nog steeds bijna de hele dag op bed. Veruit de meeste kinderen en jongeren hebben lichte klachten.

“Gelukkig is het een extreme uitzondering”, zegt haar behandelend arts. Toch is Maud niet de enige. Tientallen kinderen hebben langdurige klachten.

Op een woensdag in september kreeg Maud een beetje last van haar keel. Ze had de avond daarvoor met haar huisgenoten buiten gezeten, het was wat fris. Dat zal het vast geweest zijn, dacht ze.

Maar de volgende dag bleef de keelpijn en belde ze de GGD om zich te laten testen. “Ze hadden pas op zondag plek voor me”, vertelt Maud.

Haar moeder kwam haar halen van haar studentenkamer. Met mondkapjes op en de ramen open reden ze naar haar ouderlijk huis.

Daar is ze nog steeds, want sinds ze twee dagen later de uitslag kreeg – die was positief – zit ze op haar kamer.

Ze heeft heftige klachten: pijn aan haar ribben, rug, darmen, hoofd, ogen, borst, longen, tanden en kaken.

Maud heeft hartkloppingen, is benauwd, heeft last van hitteaanvallen, maar geen koorts. Ze is moe, heeft weinig energie, slaapt slecht, is misselijk en duizelig. Ze hoort een klop in haar rechteroor, is vergeetachtig en heeft een slecht evenwicht.

Doodop na een afspraak
Haar moeder zette eten voor de deur, en kletste met haar op een stoel in de gang. Wekenlang, want Maud bleef maar ziek en mocht pas naar buiten als ze 24 uur klachtenvrij was.

Ze was 17 toen ze ziek werd. Voordat ze corona kreeg, was ze altijd gezond en had ze nooit ergens last van.

“Na tien weken heb ik een nieuwe test aangevraagd, omdat mijn quarantaine wel erg lang duurde.” Gelukkig was die negatief, dus ze mocht weer naar buiten.

Lees ook  EMA linkt zeer zeldzame bloedproblemen aan AstraZeneca-vaccin

“Ik had alleen geen energie. Na een afspraak met vriendinnen in het park of een rondje IKEA was ik kortademig en doodop. Het ging gewoon niet.”

Nog steeds ziek
En al deze klachten heeft ze een half jaar later nog steeds. “Ik lig hele dagen in bed. Ik probeer er twee uur per dag uit te gaan om beneden te eten en toch wat te bewegen.”

Lessen voor haar studie Fashion Business probeert ze te volgen vanuit haar slaapkamer. Haar moeder zet nog steeds haar eten klaar, omdat ze de energie niet heeft het zelf te maken.

“Artsen hebben allerlei onderzoeken gedaan, maar kunnen me niet verder helpen. Er kwam geen oorzaak uit die onderzoeken.”

Op zoek naar oplossingen
Ook haar kinderarts Linda van der Sande van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zoekt naar oplossingen. “De langdurige klachten van Maud zijn uitzonderlijk.

We kennen volwassenen met langdurige klachten, maar bijna geen kinderen of jongeren. Bij ons in het ziekenhuis zijn er drie kinderen met soortgelijke klachten.”

Extreme uitzondering
“Het gaat om heel weinig kinderen die na een covidbesmetting langdurig ziek zijn”, vertelt Caroline Brackel.

Ze is kinderlongarts in het Tergooi-ziekenhuis en Amsterdam UMC en onderzoeker van de COPP-2 studie, de studie naar langdurige restklachten bij kinderen.

Er is sprake van langetermijnklachten na een covidbesmetting als je na twaalf weken nog klachten hebt.

“We hebben nu 89 kinderen tussen de 2 en 17 jaar die langdurige klachten hebben, de grootste groep zijn tieners.

Het is niet nodig om ongerust te worden als je kind nog klachten heeft. Het gaat echt om weinig kinderen.”

“Met een nieuwe studie proberen we meer inzicht te krijgen in de klachten en behandeling van kinderen.

Ook zijn we bezig met een handreiking voor kinderartsen, want een goede diagnose is lastig omdat de klachten bij kinderen aspecifiek zijn.

Lees ook  Youtube Gio (22) reageert op kinderlokker reacties op zijn 16-jarige vriendin

De kinderen die ziek zijn, hebben onze aandacht en proberen we zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast delen we onze kennis met andere hulpverleners voor kinderen, zoals huis- en jeugdartsen.”

Landelijk informatie delen
Omdat het ziektebeeld zo zeldzaam is, is er een landelijke studie voor opgetuigd. Kinderarts van der Sande:

“We willen als kinderartsen meer weten over het post-covid-syndroom waarbij klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, pijn op de borst en benauwdheid kunnen voorkomen. Juist omdat het zo weinig voorkomt, is het fijn om landelijk informatie te delen.”

Kinderartsen in het hele land trekken samen op en proberen de fysiologische achtergrond te ontdekken.

Want waarom zijn sommige tieners die voorheen kerngezond waren, nog steeds zo ziek? “We proberen te ontdekken of er bij covid een ander mechanisme achter zit dan bij langdurige klachten na andere virusziekten.”

Medische oorzaak
Daarnaast worstelen kinderartsen met een ander dilemma. Want hoeveel onderzoek is er nodig bij een kind? En wat is de beste begeleiding voor deze kinderen?

“We maken nu gebruik van onze kennis van het beloop van andere virusziekten en de behandeling die aan volwassenen met langdurige klachten na corona wordt gegeven.”

Kinderarts Van der Sande: “Het is lastig, want we hebben verschillende onderzoeken bij Maud gedaan, maar kunnen geen aantoonbare medische oorzaak vinden. Op een gegeven moment zijn we begonnen met een revalidatietraject.”

Maud werkt nu aan haar herstel bij een fysiotherapeut en krijgt nog één echo voor haar hart. Om uit te sluiten dat de problemen die ze heeft, echt niet aan iets anders liggen dan corona.

Als dat niet zo is, verwachten de artsen dat Maud vanzelf weer beter wordt. “Zoals we dat ook zien bij langdurige klachten bij andere virusziekten.”

Man schiet zesjarige dood om overstromend toilet

Kun je na een oproep wachten met het maken van een vaccinatieafspraak?