in

Medicijnautoriteit: geen reden tot ongerustheid over AstraZeneca-vaccin

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen oordeelt dat de in Denemarken gemelde trombosegevallen hoogstwaarschijnlijk niet zijn gerelateerd aan het AstraZeneca-vaccin.

Trombose en longembolie zijn geen bekende bijwerkingen van het coronavaccin, zegt het CBG.

Denemarken maakte vandaag bekend het inenten met het AstraZeneca-vaccin twee weken op te schorten vanwege enkele gevallen van trombose en longembolie na vaccinatie. Ook IJsland, Noorwegen en Italië hebben het gebruik van AstraZeneca tijdelijk stopgezet.

Het EU-medicijnagentschap EMA benadrukte gisteren, naar aanleiding van trombosegevallen in Oostenrijk, dat niets erop wijst dat de oorzaak bij het vaccin gezocht moet worden.

Lees ook  Vrouw snapt rotonde niet en rijdt met auto dwars over rotonde

Het percentage trombosegevallen onder de gevaccineerde groep is niet hoger dan onder de totale bevolking, liet het bureau weten.

‘Meldingen waren te verwachten’
Als er miljoenen en miljoenen mensen worden gevaccineerd zoals nu het geval is, dan kun je dergelijke meldingen verwachten”, zegt CBG-voorzitter Ton de Boer tegen de NOS.

“Er lijkt geen oorzakelijk verband te zijn. Er is geen reden voor ongerustheid, maar we moeten wel waakzaam blijven.”

Lees ook  Auto met drie kinderen water in gereden, moeder vermist

In Nederland is er één melding van trombose bij bijwerkingencentrum Lareb gemeld. Dat geval bleek niet ernstig te zijn.

In zeven landen worden miljoenen mensen gevolgd in een Europees onderzoek naar een mogelijke relatie tussen trombose en vaccineren, zegt De Boer van het CBG.

Ze worden gemonitord vóór en na de prik. Hij verwacht dat de onderzoeksgegevens uiteindelijk het gewenste inzicht bieden in de kwestie.

Vanmiddag komt het EMA met een advies over de inzet van het AstraZeneca-vaccin.

5380 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Rutte wil ‘kijken’ naar versoepelingen, maar nu nog niet