in ,

Mark Rutte doet een boekje open over hoe hij vroeger als kind was

‘Een beetje ontregelen is heerlijk’. We zien demissionair premier Mark Rutte en zijn collega’s doorgaans tijdens serieuze aangelegenheden als een coronapersconferentie of een debat in de Tweede Kamer.

Gisteren zagen we echter een heel andere kant van de lijsttrekkers van de zes grootste partijen. Tijdens de verkiezingsuitzending van het NOS Jeugdjournaal deden zij een boekje open over hun privéleven.

Mark Rutte in de klas
Mark Rutte zat samen met vijf andere lijsttrekkers bij het Jeugdjournaal om vragen van kinderen te beantwoorden.

En je kunt je voorstellen: kinderen stellen heel andere vragen dan we doorgaans in een debat zullen horen.

Zo was een leerling erg nieuwsgierig hoe onze eigen premier vroeger in de klas was. Naar eigen zeggen was hij “een druktemaker en een spring-in-’t-veld die andere kinderen afleidde”.

Die eigenschappen herkennen zijn collega’s van nu nog steeds in Rutte. “Een beetje ontregelen is heerlijk”, geeft hij toe. Zo blijkt maar weer dat onze premier ook niet altijd een lieverdje was in de klas.

Lees ook  Gezocht: vijf vrijwilligers voor een basisinkomen van 1000 euro per maand

Lijsttrekker in animatiefilm
Ook de andere lijsttrekkers werden aan de tand gevoeld door leerlingen uit groep 8. Zo wilden de kinderen weten wat de grootste angst van Geert Wilders is.

“Dat ik iemand kwijtraak van wie ik veel houd”, vertelt de PVV-lijsttrekker openhartig. Jesse Klaver bekent dat hij als kind erg verlegen was, Sigrid Kaag eet het liefst pannenkoeken met banaan en Wopke Hoekstra zou de vader uit de animatiefilm The Incredibles willen zijn.

Ook hadden de kinderen een prangende vraag aan SP-leider Lilian Marijnissen: is zij een ochtend- of een avondmens? “Ik ben een avondmens”, vertelt Marijnissen. “Ik vond school vroeger altijd veel te vroeg.”

Haat op sociale media
Met deze spontane vragen wisten de kinderen de sfeer er goed in te houden. Toch werden er ook serieuze onderwerpen besproken.

Zo vroeg een leerling hoe Sigrid Kaag omgaat met haat op sociale media. De D66-lijsttrekker noemt haat “een vergevorderde vorm van pesten” en vertelt dat ze er niet naar kijkt.

Lees ook  Jan Dulles over verlies dochter: 'Het moet in één nacht gebeurd zijn'

“Mensen die haten, zijn eigenlijk ontzettend zielig”, stelt Kaag. Ook heeft ze een waardevol advies voor de groep 8-leerlingen:

“Als iemand je pest, zoek iemand om mee te praten, een meester, een juf, maar ga nooit een dag aan jezelf twijfelen.”

Complimenten van kinderen
Om de uitzending positief af te sluiten, verrasten de kinderen alle lijsttrekkers met een envelop die onder hun stoel verstopt was.

Daarin zat voor iedere politicus eden compliment van de kinderen, die zich voor de gelegenheid in de politiek hadden verdiept.

Zo vinden de kinderen het heel knap van Rutte dat hij zo positief blijft ondanks alle haat. “Goed dat u uw werk volhoudt ondanks al die beveiliging”, was de boodschap voor Wilders.

Jesse Klaver werd geprezen omdat hij op TikTok zit. “U kunt goed koken en heeft mooie krullen”, besluiten de kinderen. Met zulke lieve complimenten kunnen de lijsttrekkers vol positiviteit de verkiezingen in.

Sneeuw op komst! Voorlopig geen voorjaar in zicht!

Koppel adopteert drie broertjes zodat ze bij elkaar kunnen blijven