in ,

Marians man draagt graag vrouwenkleding: “Mijn gevoel voor hem is veranderd”

De Amerikaanse Mark Bryan (61) draagt zonder blikken of blozen rokjes en hakken. Zijn gezin laat hem zijn gang gaan. “Ik ben nog steeds dezelfde vader en echtgenoot.”

De Nederlandse Marian (46) voelt dat anders. Het feit dat haar man Henk ook graag vrouwenkleding draagt, doet haar bijna huilen van ellende. “Ik kan hem niet meer zien als de man bij wie ik kan schuilen.”

Marian: “Ik viel voor Henk juíst omdat hij zo stoer en mannelijk is, een stoppelbaardje en brede schouders heeft, hij lang is…

Gewoon een echte vent. In zijn armen voel ik me veilig en beschermd. Als hij in de tuin staat te hakken, in zijn oude spijkerbroek en versleten trui, kan ik hem nog steeds aantrekkelijk vinden.

Maar als ik dan denk aan mijn stoere Henk in een zomerjurkje met spaghettibandjes, kan ik wel huilen van ellende.

Intuïtie
‘Mama, papa heeft jouw jurk aan.’ Ik kan me nog goed herinneren hoe Pol, onze dochter van 5 het destijds tegen me zei, zomaar op een woensdagochtend, toen ik haar ziek had moeten ophalen van school.

Lees ook  Wat iedereen die van iemand met ADHD houdt moet weten!

Ze was zelf naar boven gegaan om haar knuffel te pakken en meteen weer naar beneden gekomen. Intuïtief voelde ik meteen dat er iets mis was.

Bonkend hart
Met bonkend hart liep ik de trap op, opende de slaapkamerdeur en zag Henk daar staan, naakt, terwijl hij iets achter in de kast frommelde.

Ik verstijfde. ‘Weet jij waar mijn rode overhemd is?’, vroeg hij nonchalant. ‘Ik kan het nergens vinden.’

Zonder iets te zeggen, wees ik naar zijn deel van de kast, draaide me om en pakte een aspirientje voor Pol uit de badkamer.

Henk kwam naar beneden in zijn rode overhemd, ontweek mijn blik toen hij me zoende en vertrok naar een lunchafspraak.

Toneelstuk
Ik voelde me ellendig, maar toch wist ik mijn dochter luchtig te vertellen dat papa binnenkort een toneelstukje moest doen voor een feestje op zijn werk, en dat hij een vrouw moest spelen.

Pol knikte ernstig. Een toneelstuk, dat begreep ze wel. Diezelfde avond heeft Henk alles opgebiecht, huilend.

Dat hij zich pas compleet voelt als hij af en toe in vrouwenkleren kan lopen. Dat het sterker is dan hijzelf.

Lees ook  Wow: Zó ziet ‘El Profesor’ uit La Casa de Papel ziet er in het écht uit!

Ik heb hem nog nooit zo verdrietig gezien als die avond, en uiteindelijk heb ik mijn armen om hem heen geslagen en gezegd dat ik het oké vind, dat ik niet minder van hem zal houden.

Verkleden
Hij was zó opgelucht. Sinds ons gesprek heeft hij zelf vrouwenkleding aangeschaft en gaat hij ongeveer een keer per week naar boven om zich te verkleden.

Ik wil hem niet in die kleren zien. Nagelbijtend wacht ik dan beneden tot hij ‘klaar’ is. Ik probeerde het écht, hem te accepteren zoals hij is.

Maar ik merk dat mijn gevoel voor Henk is veranderd. Ik kan hem niet meer zien als de man bij wie ik kan schuilen, ik merk dat ik me steeds meer voor hem afsluit.

In bed ga ik zo ver mogelijk bij hem vandaan liggen. Dat is niet goed, ik weet het. Kan iemand mij misschien vertellen hoe ik hiermee om moet gaan?”

Vrouwelijke werknemers mogen menstruatieverlof nemen

Geen zin om 10 uur te vliegen voor een tropisch strand? Maak hem gewoon zelf in je achtertuin!