in

Man door ‘dochter’ opgelicht via WhatsApp: ‘Je voelt je enorm bescheten’

Paul van den Heuvel uit Breda wil iedereen waarschuwen: trap niet in appjes van mensen die zich voordoen als een familielid en daarna zeggen dat ze financiële problemen hebben. De 57-jarige man werd op die manier opgelicht en is nu ruim 1700 euro armer. ,,Ik voel me enorm bescheten. Maar het kan iedereen overkomen.”

Van den Heuvel doet uit de doeken hoe de oplichters te werk gaan. ,,Afgelopen vrijdag werd ik via WhatsApp benaderd door iemand die zich voordeed als mijn dochter. Alex had een nieuw nummer, appte ze, het oude nummer kon weg. Vanwege problemen bij de bank kon ze zelf geen rekeningen betalen. Ze vroeg of ik de betalingen voor haar wilde doen. Het gesprek was heel familiair, het voelde vertrouwd, dus ik ging akkoord. Via Tikkie heb ik twee bedragen overgemaakt, in totaal ruim 1700 euro.”

Lees ook  Prins William gooit protocol overboord om selfie te maken met fan.

Aangifte
Vervolgens kwam de zoon van Van den Heuvel thuis. Toen hij het verhaal van zijn vader hoorde, zei hij direct tegen hem dat hij waarschijnlijk het slachtoffer was geworden van fraude. Van den Heuvel: ,,Ik was zelfs nog boos geworden op mijn dochter omdat ze haar geldzaken niet op orde leek te hebben.”

Vermoedelijk hebben de fraudeurs op sociale media gezien dat de dochter van Van den Heuvel Alex heet. Van den Heuvel heeft bij de politie aangifte gedaan van oplichting en hij heeft contact opgenomen met zijn ING-bank. ,,Bij ING zeggen ze dat ik mijn geld kwijt ben, maar daar neem ik geen genoegen mee. Bij andere fraudezaken bieden ze ook een vergoeding aan. Ik ga een klacht indienen bij de directie. Ik wil mijn geld terug.”

Lees ook  Deze 20-jarige heeft al 2 jaar niets meer gegeten. Als ze een bikini draagt, verandert alles door een opmerking van een vreemde. Verrassend!

Oplichting voorkomen
De politie waarschuwt al langer voor deze vorm van oplichting. Op de website van de politie staan tips om WhatsApp-fraude te voorkomen. De belangrijkste tips: maak nooit zomaar grote geldbedragen over en verifieer altijd aan wie je geld overmaakt. Bel met degene die om geld vraagt en spreek hem of haar persoonlijk. Ook de Fraudehelpdesk geeft soortgelijke tips. Vraag diegene bijvoorbeeld om een gesproken berichtje te sturen.

‘Bijna niemand hoeft last te hebben van hooikoorts’

Vrouw leefde 99 jaar met organen op verkeerde plek zonder het te weten